Tehniška dediščina

Kako so pridobivali svinec v pogorju Pece, kovali železo, zmleli žito ali izdelovali splave? Spoznajte tradicijo, ki je skrbno čuvana v muzejih in etnoloških spomenikih.

Preverite, kako so delovali stroji in druge naprave za pridobivanje svinca v pogorju Pece, orodja, ki so jih potrebovali v fužinah v Črni, Mežici in Ravnah na Koroškem in še kje. Izjemna industrijska dediščina priča o številnih tehniških in tehnoloških presežkih, ki so spremenili življenja in navade ljudi. Železarna Prevalje je z iznajdbo železniških tirnic postala znana po vsej Evropi. Kakovostne in plemenite zlitine železa iz Raven so še danes znane po vsem svetu. Ohranjeni obrati v Hudem Kotu razkrivajo, kako so nekoč talili steklo. Velike gmote lesa in razpoložljivi vodni viri so prispevali k uporabi obrtnih žag na vodni pogon, ki so po drugi svetovni vojni postale del lesno-predelovalne industrije.

Kovaški in gasilski muzej Muta

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Kovaški in gasilski muzej Muta Glavni trg 17, Muta

Kovaški in gasilski muzej Muta je bil ustanovljen leta 1973. V muzeju so prikazani predmeti in gradivo, ki so bili zbrani na območju občine Muta in so razvrščeni v štiri zbirke: v kovaško-livarsko zbirko, zbirko etnoloških predmetov, gasilsko in kulturno-zgodovinsko zbirko.

Kovaško-livarska zbirka poskuša celovito prikazati zgodovino železarstva in kovaštva. Zbirko dopolnjuje muzej na prostem pred stavbo, kjer so postavljeni vitel, žerjav, vodno kladivo – repač in žaga.

Zbirko etnoloških predmetov sestavljajo kmečko orodje, lončeni izdelki in drobni gospodinjski pripomočki. Zanimiv del zbirke predstavljata samostojni zbirki čevljarskega in brivskega orodja.

Večino predmetov iz Gasilske zbirke je prispevalo Gasilsko društvo Muta. Najstarejša je prevozna ročna batna črpalka z vetrnikom iz leta 1876, ki je bila izdelana v Leipzigu. Poleg črpalk so v zbirki še druga gasilska oprema, uniforme in arhivsko gradivo PGD Dravske doline.

Kulturno-zgodovinska zbirka prikazuje razgibano kulturno življenje na Muti ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. (povzeto po: kpm.si)

Theme picker

Raziščite podrobneje

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.