Športno plezanje

V krajinskem parku Topla pod Peco se v objemu zelene svežine bohotijo Burjakove peči, ki se s svojo višino in kakovostjo skale uvršajo med najboljša plezališča v Sloveniji. Stena je obrnjena proti jugovzhodu, kar pomeni, da boste lahko tu ne le uživali v popolnem miru, temveč plezali tudi takrat, ko je večina ostalih plezališč razgretih od sonca!

Pregled težavnosti: 4a–4c (3), 5a–5c (6), 6a–6b+ (28), 6c–7a+ (22), 7b–7c+ (19), 8a–9b (13)
Najprimernejši čas: od aprila do oktobra
Vrsta klinov: lepljeni in svedrovci
Dostop: možen z vozili, pod steno je urejeno parkirišče
Čas dostopa od parkirišča: 1–10 min hoje
Višina smeri stene: 6–50 m

Burjakove peči so v območju Geoparka Karavanke, vpisanega v mrežo geoparkov pod okriljem Unesca in dolini Tople zaščiteni kot krajinski park, zato je treba upoštevati pravila, ki veljajo za zavarovano območje.

Na Koroškem je še nekaj kakovostnih in urejenih plezališč: Matvoz v Javorju , Štenge nad Mežico , Kot na Prevaljami, Votla peč pri Ravnah na Koroškem, Zabričnikova peč, plezališče Sele ter Kalvarija, Perkolica in Prepihova dolina pri Radljah ob Dravi.

Balvaniranje

Če ste tudi vi med ljubitelji ogromnih skalnih gmot, balvanov, ki razmetane po dolinah in gozdovih kličejo k dotiku, potem boste na Koroškem svoj pustolovski in športni duh zares dodobra spustili na pašo!
Balvani v Topli se nahajajo le pol kilometra pred plezališčem Burjakove peči. Poseben užitek in izziv pa predstavljajo številni balvani v Ožbaltu, saj gre za enega redkih krajev v Sloveniji, kjer se je mogoče preizkusiti v magmatski kamnini.