Tematska pohodna pot Kope

Del planinske poti med gorsko-turističnim centrom Kope in Ribniško kočo smo uredili kot tematsko pohodno pot. Priljubljena pohodniška pot je nevsiljivo opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli 5 km, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše.

Za izhodišče sta primerni tako Ribniška koča kot večnamenski objekt Center Kope. Pri slednjem se pot dopolnjuje s sodobno multimedijsko predstavitvijo Pohorja v informacijskem centru, pred njim pa stoji prava "skorjanka" – takšna, v kakršni so nekoč prebivali pohorski gozdarji. Pri Ribniški koči je vredno korak podaljšati do bližnjega Ribniškega jezera.

Na poti nas spremljajo lesene klopi z lesenimi knjigami, ki pripovedujejo zgodbe tega dela Pohorja.

Med njimi tudi spodnja.

Na vrhu Plešivca, danes Uršlje gore, se je lesketalo tiho jezero. V njem je prebival prijazen povodni mož Jezernik, ki je rad pomagal ljudem tam okoli. Ko so ob jezeru zgradili cerkev sv. Uršuli, so zvonovi zmotili njegov mir. Kmet Plešivčnik je jutro za jutrom začuden opazoval svoja vola v hlevu, kako sta utrujena in potna. Po kakšnem tednu je v jaslih našel vrečko zlatnikov, že naslednji dan pa sta bila vola spočita. V nedeljo po maši so se možje pogovarjali, da na Uršlji gori ni več jezera, na vrhu Pohorja pa je nastalo novo. Plešivčniku je bilo takoj jasno: Jezernik je z voli vozil jezersko vodo. Jezernika po selitvi ni videl nihče več, a nekatera znamenja kažejo, da še živi v jezeru na Pohorju.

Tako koroška pripovedka. Kako pa je jezero v resnici nastalo? Sprehodite se do jezera in ugotovite! Vmes pa s pomočja lesenih knjig spoznajte, kaj so pohorske planje, kdo živi na njih, kdo v bližnjih gozdovih ter kaj je človek na Pohorju počel v preteklih stoletjih.

Tematska pohodna pot Kope - zemljevid in letak