Forma viva

Po zgledu kiparskih simpozijev iz druge polovice 20. stoletja, ki so takrat v svetu predstavljali novost, so pod imenom Forma viva (živa oblika) v Sloveniji nastala štiri delovišča (Kostanjevica, Seča pri Portorožu, Ravne in Maribor) s skupnim motom ustvariti mednarodno motivirano celoto skulptur v navezavi na tradicionalni kiparski material določenega okolja.

Na Ravnah na Koroškem, ki se ponašajo z več kot tristo let staro tradicijo fužinarstva, so železarska atmosfera in industrijsko orientirani ambienti ustvarili temelje za devet mednarodnih kiparskih simpozijev Forme vive v jeklu (1964-2014).

Danes Forma viva predstavlja najpomembnejšo sodobno kiparsko zbirko Koroške, ki obsega 34 skulptur, ki so umeščene v urbane ambiente mest Ravne, Prevalje, Mežica in Črna. Ob petdesetletnici Forme vive na Ravnah na Koroškem (2014) je bila zastavljena tudi celostna promocijska strategija zbirke, začela se je obsežnejša obnova skulptur in razne postavitve označevalnih tabel, izšel je retrospektivni katalog, v muzejskem razstavišču na gradu Ravne pa se je zasnovala stalna razstava Forma viva Ravne 1964-. Forma viva Ravne je s tem postala prva stalna zbirka jeklenih skulptur večjih dimenzij na prostem, ki si jo je mogoče ogledati preko spletne aplikacije (fvr.si), pri tem pa uporabiti virtualno navigacijo pametnega telefona ali se podati na potep po mestu v sklopu projekta Urbani piknik - S culo po Formi vivi.Opis povzet po: Koroški pokrajinski muzej (www.kpm.si)


S culo po Formi vivi Ravne 

Poseben program doživetja Forme vive Ravne z unikatnim punklom (culo) dobrot in s piknikom na Formi vivi. 

Skulpture iz jekla in železa, ki jih svetovno priznani umetniki skupaj s koroškimi jeklarskimi mojstri na devetih mednarodnih kiparskih simpozijih Forme vive ustvarjajo že 50 let, bogatijo arhitekturno podobo mesta Ravne na Koroškem in okoliških krajev. Med sprehodom ali kolesarjenjem s punklom boste poleg zanimivosti in zgodb skulptur ter njihovih avtorjev spoznali tudi druge znamenitosti mesta Ravne na Koroškem in se nazadnje vrnili v senco grajskega parka na piknik ob Formi vivi. 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=PoAZoBTm7CA 

Več informacij: https://www.fvr.si/domov.html  

E: tic.ravne@siol.net 

E: info.ravne@kpm.si 

T: +386 2 82 21 219


Informacije: