Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece

Rudnik svinca in cinka v Mežici je eden starejših rudnikov v tem delu Evrope, saj se je med Peco in Uršljo goro rudarilo preko 330 let. V teh letih so rudarji izkopali preko 1.000 km rovov in odkopov. Današnjim generacijam je tako ostala bogata tehnična, naravna in kulturna dediščina, ki  vedno znova pritegne in navduši  obiskovalce rudnika.

Avanturistična vožnja v vagonih, v katerih so na vsakodnevno delo pod zemljo prevažali rudarji, vas popelje po  3,5 km  dolgem rovu Glančnik v samo osrčje Pece. V  spremstvu vodičev si lahko ogledate kakšno je bilo delo rudarjev od pričetkov rudarjenja pa vse do zaprtja rudnika. V jami je urejen tudi prostor, kjer so občasno koncerti in druge kulturne prireditve.

Pred vhodom v rudnik so v stari rudarski upravi na Glančniku, ki je bila zgrajena leta 1928 kot poslovno stanovanjski objekt, urejene bogate zbirke kamnin, mineralov, rudarskih fotografij in predmetov, postavljeno pa je tudi rudarsko stanovanje iz obdobja med prvo in drugo svetovno vojno.

V rudnik s kolesom ali kajakom

V rudnik se lahko podate tudi s kajakom ali kolesom in doživite nepozabno rudarsko obarvano pustolovščino.

Naravoslovna zbirka Maksa Kunca

Med drugim si lahko ogledate naravoslovno fotografsko zbirko odličnega naravoslovnega fotografa Maksa Kunca (1930–1996), ki vas z osupljivimi bližnjimi posnetki naravnega, predvsem rastlinskega, sveta, gotovo ne bo pustila ravnodušne.

Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece je vključen v Geopark Karavanke, čezmejni geopark s članstvom v evropski in globalni mreži Geoparkov pod okriljem UNESCA.

Informacije: