Hugo Wolf
Skladatelj Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860. leta očetu Philipu Wolfu in materi Katharini (roj. Nussbaumer) kot sedmi izmed osmih otrok. Že v predšolskem obdobju je igral klavir in violino ter je veljal za čudežno nadarjenega glasbenega otroka z absolutnim posluhom.

Znan je kot genialni mojster poznoromantičnega samospeva, poseben zaradi izrazne intenzivnosti, ki odlikuje njegovo glasbo. Nenavadno produktivnost in izjemno ustvarjalnost skladatelja je prekinila bolezen (sifilis), zaradi katere je Wolf 22. marca leta 1903 na Dunaju tudi umrl.

V rojstni hiši svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva in samosvoje osebnosti fin-de-sieclovskega Dunaja Huga Wolfa je danes urejen spominski muzej, v okviru katerega deluje tudi Mednarodni informacijsko dokumentacijski center Hugo Wolf s centralnim arhivom o Wolfu. Center deluje kot mednarodno vozlišče in koordinacijska točka za številna društva Huga Wolfa po svetu.

Spominska razstava, postavljena v interierju meščanskega bivalnega okolja iz konca 19. stoletja, predstavlja Wolfovo življenje in delo skozi vsa značilna obdobja njegovega intenzivnega, ekstravagantnega in tudi tragičnega življenja, s posebnim poudarkom na otroštvu v Slovenj Gradcu ter pripovedi o življenjskih okoliščinah v rojstnem mestu in družini.

Opis povzet po: Koroški pokrajinski muzej (www.kpm.si)

Informacije: