Kuhar Lovro - Prežihov Voranc

Pisatelj Lovro Kuhar, ki je ustvarjal pod psevdonimom Prežihov Voranc, se je rodil 10. 8. 1893 v revni kmečki družini v Kotljah, kjer je preživljal svojo otroštvo.

Svoje zgodbe je začel objavljati že leta 1909 v celovškem Miru in Domačem prijatelju. Leta 1914 je bil vpoklican k vojakom. Kasneje je pobegnil iz avstrijske vojske in bil v odsotnosti obsojen kot vojni dezerter. Dve leti je bil v italijanskem ujetništvu in sicer do konca vojne. Leta 1919 se je vrnil domov in se zaposlil v guštanjski (sedaj ravenski) jeklarni in čez par let, leta 1925 izdal svoje prvo knjižno delo Povesti (1925). Posvečal se je političnemu delu in oblast ga je neprestano preganjala. V letih 1930 do 1939 je bil politični emigrant, selil se je vse od Dunaja, Prage, Berlina, Aten, Bukarešte pa do Celovca. Vmes je bil večkrat zaprt in je menjaval službe. V tem času je napisal nekaj svojih najbolj znanih novel (Boj na požiralniku, Jirs in Bavh, Odpustki …). V zaporu je začel pisati tudi svoja velika romana, Požganico in Dobrdob.

V letih druge svetovne vojne, leta 1943, so ga v Ljubljani aretirali in zaprli na Tabor in v Šempeter, kasneje v berlinske zapore. Poslali so ga v taborišče Sachsenhausen in Mauthausen. Leta 1945, po vojni, se je vrnil v domači kraj. Izdal je dva romana in potopis ter kratke zgodbe. Dočakal je še izid svoje zadnje knjige Solzice, v letu 1949.

Zaradi izčrpanosti in bolezni ni mogel uresničiti vseh pisateljskih načrtov in je leta 1950 tudi umrl.

Spoznajte slavnega koroškega pisatelja skozi njegovo življenjsko okolje iz mladih let in obiščite spominski muzej Prežihovo bajto, ki je hkrati tudi izvrstno ohranjen primer koroške podeželske arhitekture.

V spominski sobi pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893–1950) v Koroški osrednji knjižnici Dr. Franca Sušnika, hranijo vse domače izdaje njegovih del in prevode le-teh v številne tuje jezike; tu so tudi osnutki za njegov spomenik, dela, ki govorijo o njem ter fotoreportaža o njegovem življenju in delu.

Foto: Koroška osrednja knjižnica Dr. Franca Sušnika

Opis povzet po: Koroški pokrajinski muzej (www.kpm.si)