Leopold Suhodolčan
Leopold Suhodolčan se je rodil leta 1928 v Žireh. V času službovanja v osnovni šoli na Prevaljah, kjer je bil zaposlen najprej kot učitelj ter nato kot ravnatelj, je bil pobudnik in predsednik Bralne značke, ki sta jo s Stankom Kotnikom zasnovala leta 1961 na Prevaljah in se je razširila po vsej Sloveniji ter tudi v zamejstvo.  
Najglobji pisateljski pečat je gotovo pustil v otroški in mladinski literaturi – le kdo ne pozna Petra Nosa, krojačka Hlačka, mojstra med detektivi Naočnika in Naočalnika in še mnoge druge navihane pravljične junake, ki jih je ustvaril Suhodolčan?

Pisal je tudi za odrasle, poleg proze še gledališke, radijske in televizijske igre. Njegova dela, ki so prevedena v več tujih jezikov so ponesla zgodbe iz Koroške, iz katere je večinoma črpal svoje zgodbe, tudi onkraj njenih meja, za njih pa je prejel številne nagrade.

Suhodolčan je umrl leta 1980 na Golniku, pokopan je na Prevaljah.

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem je v pisateljev spomin urejena spominska soba, kjer so zbrane vse originalne izdaje njegovih del, ponatisi, prevodi in drugo gradivo. 

V spominskem parku na Prevaljah pa si lahko ogledate njegov doprsni kip, delo kiparja Mirsada Begića.