Jakob Soklič
Jakob Soklič, rojen leta 1893 na Bledu, je bil dolgoletni, vse od leta 1893 pa do svoje smrti leta 1972, slovenjgraški župnik in dekan, ljubiteljski preučevalec umetnostne preteklosti ter strastni zbiratelj najrazličnejših starin. Nemalokrat so mu okoliški ljudje kar sami prinesli kakšen zanimiv predmet, zato večina zbranih muzealij nosi s seboj tudi zanimivo anekdoto o tem kako so sploh priromale v roke tako predanega in navdušenega zbiralca materialnih ostalih preteklosti kot je bil Soklič ...

Soklič je veliko pisal, svoje članke je objavljal v Časopisu za zgodovino in narodopisje ter v Zborniku za umetnostno zgodovino. Skupaj z zgodovinarjem Josipom Mravljakom je pripravljal tudi monografijo o Slovenj Gradcu, ki pa žal ni bila nikoli objavljena, saj naj bi vso zbrano gradivo uničili Nemci.
Zbirko s preko 1600 predmeti arheološke, etnološke, zgodovinske in kulturne dediščine ter likovne umetnosti je uredil kar v svojih bivalnih prostorih v drugem nadstropju župnijske stavbe na Trgu svobode v Slovenj Gradcu in jo za javnost odprl leta 1937. Najmikavnejše umetnine v zbirki so dela slikarja Straussa in številni gotski ter baročni kipi lokalnih mojstrov. 

Od leta 2013 je zbirka na ogled v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu, kjer še vedno nosi neizbrisljiv Sokličev pečat.

Opis povzet po: Koroški pokrajinski muzej (www.kpm.si)
Informacije: