Cerkev Sv. Uršule na Uršlji gori (Plešivcu)

Romantično zaobljena na južni in drzno skalnata na severni strani je Uršlja gora prav iz vsake koroške vasi videti privlačno mikavna. Pridih mističnosti ji pridaja tudi podružnična cerkev sv. Uršule, ki je s svojo lego na 1699 metrih, najvišje stoječa cerkev v Sloveniji.

Cerkev sv. Uršule so začeli graditi kmalu po letu 1570, sezidana pa je bila v času protireformacije konec 16. stoletja in je rezultat trdega dela ter številnih donacij okoliškega prebivalstva. Stavba sv. Uršule predstavlja arhitekturno simbiozo med gotskimi in renesančnimi principi.

Kako in zakaj je nastala cerkev na Uršlji gori se na Koroškem iz roda v rod šepetajo različne zgodbe. Naj pa vam namignemo, da se je, prav blizu današnje cerkvice, na jelenovem pašniku, Sv. Uršuli udrla noga v skalo. Vdolbina v kamnu je ostala vse do danes in če želite, da vas noge ne bodo nikoli več bolele, vam predlagamo, da vanjo vtaknete svojo nogo. Pri tem previdnost naj ne bo odveč, saj se bojda rado zgodi, da noga noče tako zlahka iz vdolbine kot pa je smuknila v njo!

Opis povzet po: Koroški pokrajinski muzej (www.kpm.si)

Informacije: