Jože Tisnikar
Jože Tisnikar, eden najbolj samosvojih slovenskih slikarjev, karizmatična osebnost, samoten "potnik", samouk, se je rodil 28. februarja 1928 ob vznožju Pohorja v vasi Mislinja.

Upodabljal je minljivost človeškega življenja, ljudi na meji tega sveta, svoj umetniški navdih pa je črpal iz svojega življenjskega in delovnega okolja – prosekture slovenjegraške bolnišnice, pod vtisom katere je leta 1955 naslikal prvo sliko iz bolnišničnega okolja z naslovom Obdukcija.

Pod mentorstvom Karla Pečka se je začel intenzivneje izražati skozi risbo in sliko ter vse od leta 1958 do 1998 več kot stokrat samostojno razstavljal doma in v tujini ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah.

Leta 1970 je prejel Nagrado Prešernovega sklada za slikarska dela, razstavljena v letu 1969. Priznan in cenjen je bil tudi v tujini. Najbolj je poznan po svojih upodobitvah krokarjev in po temačnih podobah mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov. Njegove umetnine so polne ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Ustvarjal je risbe in slike v različnih tehnikah, posebej v tehniki enkavstike.

Jože Tisnikar je umrl leta 1998 v prometni nesreči, kmalu po julijski otvoritvi velike retrospektivne razstave v galeriji v Slovenj Gradcu.

Bibliografija in galerija del

Danes njemu v spomin pred Koroško galerijo likovnih umetnosti stoji spomenik, ki je delo kiparja Mirsada Begića.

Živ spomin nanj pa želijo obuditi tudi v Kulturnem društvu Jože Tisnikar Mislinja , cilj katerega je, da bi postala Tisnikarjeva rojstna hiša središče likovnega dogajanja v Mislinjski dolini in v širšem, mednarodnem prostoru.