Domača in umetnostna obrt

Rokodelstvo in ljubiteljsko ustvarjanje ima na Koroškem bogato tradicijo, v zadnjih letih je močno vpeto tudi v turistično ponudbo. Vedno pogostejši izziv za rokodelce je sodelovanje z oblikovalci; rezultati se kažejo v izvirnih in kakovostnih protokolarnih in promocijskih darilih ter turističnih spominkih, ki jih je mogoče kupiti v turistično-informacijskih centrih, specializiranih trgovinah, občasno pa tudi na tradicionalnih regijskih rokodelskih sejmih.

V Slovenj Gradcu že od leta 1977 poteka vseslovenska bienalna razstava domačih in umetnostnih obrti, v letu 2012 pa so se poleg slovenskih izdelovalcev predstavili rokodelci iz 12 držav Evropske unije. Mednarodna razstava Art@Craft Europe 2012 se je odvila v okviru čezmejnega projekta DUO Kunsthandwerk in tudi kot del programa Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture partnerskega mesta Slovenj Gradec.

Čeprav so določene obrti že skoraj zamrle, se v zadnjih letih vedno več izdelovalcev, tudi mlajših, spogleduje s sodobnim rokodelskim ustvarjanjem, ki sodi v sam vrh slovenske rokodelske ustvarjalnosti.

Če si zaželite kakšen prav poseben in unikaten spominek na Koroško, vam priporočamo, da obiščete delavnico katerega od rokodelcev, se morda udeležite kakšnega tečaja ter si spominek izdelate kar sami ali pa le izberete svojega favorita med mnogimi izvirnimi izdelki naših ustvarjalcev ...

Seznam izdelovalcev in kontakti

Več o projektu DUO-KUNSTHANDWERK

Spletna stran sekcije za domačo in umetnostno obrt

Seznam rokodelcev iz Mestne občine Slovenj Gradec