Koroška galerija likovnih umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti je muzej sodobnih vizualnih umetnosti. Galerija kontinuirano razvija koncept žive razstavne dejavnosti s poudarkom na angažiranih likovno–vizualnih praksah, zaradi katerih je prepoznavna doma in v tujini, kar je v skladu s kulturno tradicijo Slovenj Gradca in širše regije. Specifične zbirke koroške in mednarodne likovne ustvarjalnosti, ki so nastale z darili, volili in odkupi, galerija načrtno zaokroža in dopolnjuje z novimi pridobitvami. Posebna pozornost je namenjena vzpodbujanju sodobnih vizualnih umetniških praks in intermedijske umetnosti.

Prvo sodobno likovno razstavo v Slovenj Gradcu so odprli leta 1954: razstavo designa Švedska kuhinja in leta 1957 tudi uradno ustanovili Galerijo. Program je oblikovala skupina mladih, akademsko izobraženih zanesenjakov na čelu s slikarjem Karlom Pečko, ki je institucijo kot direktor uspešno vodil vse do upokojitve leta 1997.

Mesto Slovenj Gradec je zlasti zaradi prizadevanj Galerije dobilo zveneč naziv Mesto - glasnik miru. V letu 1997 je mednarodna razstava Umetnik v urbanem okolju povezala mesta Glasnike miru z vseh koncev sveta, do danes pa so se zvrstile še številne razstave, s katerimi so domači in gostujoči kustosi spremljali aktualno likovno dogajanje doma in v svetu.

Virtualni galeriji, portalu namenjenem digitalni predstavitvi koroških ustvarjalcev, je trenutno zbranih 50 ustvarjalcev, njihovih del, biografij in kratkih filmskih predstavitev.

V stalni galerijski zbirki imajo posebno mesto dela umetnikov, ki so povezani s Koroško in Slovenj Gradcem. Posebna referenčna točka zbirk predstavlja slikarska zapuščina Jožeta Tisnikarja (1928–1998), ki je s svojo ekspresivno izraznostjo in značilno ikonografijo "življenja in smrti" postala prepoznavna v Sloveniji in v svetu, ob njej in z njo pa nastaja zbirka Hommage Tisnikarju z deli domačih in tujih avtorjev sorodne avtorske poetike.

Koroška galerije likovnih umetnosti ima enoto tudi na Ravnah na Koroškem.

Informacije: