Poglej vse na zemljevidu

Arheološka dediščina

  • Cerkev Sv. Jurija
  • Srednjeveško mestno jedro Slovenj Gradca
  • Lapidarij rimskih kamnitih spomenikov v kapeli na Gradu Ravne
  • Božanskim manom – zbirka rimskih kamnitih spomenikov
  • Dvorec Bukovje
  • Grad Ravne
  • Vandravski trg

Podružnična cerkev Sv. Jurija na Legnu je gotovo ena izmed zanimivejših cerkva pri nas, saj so v njeni notranjosti vrhunsko prezentirane arheološke ostaline, ruševinski ostanki starejših sakralnih objektov in grobov, na katere so leta 1993 naleteli arheologi ob zamenjavi dotrajanega tlaka v cerkvi.
Več...

Slovenj Gradec  s svojim  srednjeveškim jedrom sodi med naša najstarejša mesta, saj se kot mesto omenja že leta 1267, kot trg pa že nekaj let prej in predstavlja pomemben urbanistični spomenik. Čeprav danes zgradbe kažejo  podobo iz 19. stoletja, je mestno jedro do danes ohranilo svojo srednjeveško  zasnovo  in je središče kulturnega in družabnega življenja. 
Več...

V koroških cerkvah so zaenkrat srednjeveške stenske poslikave odkrili v trinajstih cerkvah in veljajo za pomebne kulturne spomenike.
Več...

V kapeli gradu Ravne je na ogled stalna razstava - lapidarij rimskih kamnitih spomenikov iz najdišča Zagrad pri Prevaljah in posameznih kamnov iz občine Ravne na Koroškem.
Več...

Lapidarij je sestavljen iz kamnov iz Dravske, Mežiške in Mislinjske doline, ki so jih v muzeju pridobili v zadnjih 20-ih letih. Obiskovalcem so na voljo sodobni multimedijskimi vodniki, dostop do razstave in vsebina razstave pa sta prilagojena tudi obiskovalcem z okvaro vida ter invalidnim osebam.
Več...

Dvorec Bukovje se nahaja v naravnem okolju, v objemu dreves, bližnjih gozdov in reke Drave. V notranjosti gradu je danes urejena čudovita poročna dvorana s salonom, ki je primerna za razne protokolarne dogodke. 
Več...

Grad Ravne, ki leži na terasi nad mestnim jedrom in je bil zgrajen v 16. stoletju, je danes prostor Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. V parku pred gradom danes potekajo številne kulturne in druge prireditve, sprehod pod in med krošnjami mogočnih dreves pa slehernemu obiskovalcu tiho razkriva zgodbe minulih let.
Več...

Vandravski trg v mestnem trgu Prevalj predstavlja dober primer umestitve arheološke dediščine v javni prostor.
Več...

Konec 17. stoletja, ko je propadel stari grad na hribu Kamen, so v dolini iz nekdanje grajske pristave uredili t.i. Spodnji grad, danes dvorec Mahrenberg. Pred dvorcem se bohoti angleški park.
Več...

Rožni dvor je najstarejša hiša v Radljah, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. V srednjem veku je Rosenhof gostil grofe, ki so imeli pomembno vlogo na Habsburškem dvoru, v začetku 19. stoletja pa sta bila v stavbi šola in vrtec. 
Več...