Božanskim manom – zbirka rimskih kamnitih spomenikov

V Koroškem pokrajinskem muzeju, enoti Slovenj Gradec, je v sklopu stalne razstave »Svet. Evropa. Mi.« predstavljena prenovljena zbirka rimskih kamnitih spomenikov. Lapidarij je sestavljen iz kamnov iz Dravske, Mežiške in Mislinjske doline, ki so jih v muzeju pridobili v zadnjih 20-ih letih.

Na razstavi je uvodoma prikazana zgodovina raziskav rimskih kamnov na Koroškem, čemur sledi oris Mislinjske doline v rimskem času s predstavitvijo najpomembnejših žarišč rimske omike na naših tleh – poštne postaje  in naselbine v Starem trgu pri Slovenj Gradcu, Kolacione, ter podeželskih pristav v Dovžah in Završah.
 
Razstava »Božanskim manom« vas preko podob in napisov na spomenikih, popelje v razburljiv svet rimskega verovanja, kulta mrtvih ter razumevanja posmrtnega življenja pri Rimljanih.

Posebno skrb so v muzeju namenili pedagoško-andragoškemu programu. V ta namen so izdelali kopijo mrtvaške postelje, kostum centuriona, seznanili se boste lahko z rimskim merskim sistemom ter se pobliže spoznali s tehniko in orodji, potrebnimi pri obdelavi marmorja ter rimski pisavi.

Obiskovalcem so na voljo sodobni multimedijskimi vodniki, dostop do razstave in vsebina razstave pa sta prilagojena tudi obiskovalcem z okvaro vida ter invalidnim osebam.

Opis povzet po: Koroški pokrajinski muzej (www.kpm.si) 

Informacije: