Grad Ravne
Grad Ravne, ki leži na terasi nad mestnim jedrom, so zgradili Hebenstreiti, patriarški fevdniki, ki so se na Koroško preselili okoli leta 1530 in je nekoč verjetno sodil k pristavi, ki je stala tu že pred izgradnjo gradu v 30. letih 16. stoletja. Grad, ki so ga njegovi prvi lastniki poimenovali Streiteben, je bil od pozne gotike do danes deležen številnih stilno neenotnih prezidav, njegovo današnjo neobaročno podobo so mu dali grofje Thurni, ki so ga po letu 1863 prezidali in zasadili grajski park. 

Ob obnovi Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, kateri so njeni ustanovitelji namenili prostore  v ravenskem gradu (tudi prvi dom Gimnazije Ravne), so leta 2002 med arheološkimi raziskavami odkrili arhitekturne ostanke kletnega prostora zidanega objekta z ohranjenim stopniščem. Med najdbami so zanimivi odlomki keramičnih posod, številne kosti ptičev in manjših živali, posamezni železni predmeti, lončene pečnice ter zanimivo keramično korito. 

V kapeli gradu Ravne je na ogled tudi stalna razstava – lapidarij rimskih kamnitih spomenikov iz najdišča Zagrad pri Prevaljah in posameznih kamnov iz občine Ravne na Koroškem.V grajskih prostorih danes prav tako hranijo slikarska dela, rezultat likovnih kolonij, ki so v prostorih galerije Likovnega salona potekale od leta 1969 dalje ter bogat fond male plastike.

V grajskih prostorih, kjer je danes Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in v parku pred gradom potekajo številne kulturne in druge prireditve, sprehod pod in med krošnjami mogočnih dreves pa slehernemu obiskovalcu tiho razkriva zgodbe minulih let – od časov, ko se so tod sprehajali grofje do časov, ko so se in se še tu skrivajo zaljubljeni gimnazijski pari ...
Informacije: