Koroška. Zakladnica presenečenj!

Koroška. Pustite se presenetiti.

Skrivnostno podzemlje Pece

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Podzemlje Pece – turistični rudnik in muzej Glančnik 8, 2392 Mežica
46.512163
14.856750

Spoznajte knapovsko življenje in skrivnostne poti v osrčju gore - z vlakom, kajakom ali kolesom. Opremljeni kot čisto pravi knapi – s čelado, svetilko in površniki – se boste odpeljali v samo osrčje rudnika, kjer snop naravne svetlobe ugasne. Tod so rudarili že Rimljani. Menda v popolni temi vladajo škratje in če se vam uspe za trenutek ustaviti in osredotočiti, morda opazite »Parkmandeljca« ali zaslišite zamolkle udarce kladiv izgubljenih rudarjev. Kakšen je bil »knapovski šiht«, boste spoznali ob raziskovanju rovov in opazovanju razstavljene ohranjene opreme. Več kilometrov poti ponuja tudi številna naravna presenečenja in posebnosti v geološkem smislu. Vse do leta 1994 so tukaj udarjali stroji in orodja ter izkopavali svinec in cink. V podzemlje se lahko tako kot nekoč zapeljete z rudarskim vlakom. Željni več se lahko iz ene v drugo dolino, na 5-kilometrski razdalji pod Peco, zapeljete s kolesom,  spustite po adrenalinski gorsko kolesarski progi Black Hole Trail ali zalite rove raziskujete s kajaki.

Nepozabna avantura s kajakom v Podzemlju Pece je eno od prvih slovenskih 5-zvezdičnih doživetij, ki jim je bil s strani Slovenske turistične organizacije dodeljen znak Slovenia Unique Experiences.

Po predhodnem naročilu vam v Podzemlju Pece postrežejo tudi s pravo knapovško malico, ki jo iz doma pridelanih sestavin pripravijo na eni od bližnjih turističnih kmetij.

Pokukajte v knapovsko domovanje

Luči karbidovk so poniknile na Glančniku, kjer so rudarji stopili v vagone in se z rudarskim vlakom odpeljali več sto metrov pod goro. Kako so se rudarji oblekli, kje so spali in kaj kuhali? Težaško delo v jami je vsekakor zahtevalo dober počitek in okrepčilo. Vse to vam bodo zaupale zgodbe o življenju in razstavljeni predmeti v rudarskem muzeju, ki ga najdemo ob vhodu v rudnik. Poleg najdete Informacijski center Geoparka, ki je osrednja točka in izhodišče za vse podvige v podzemlju.

Kdo bo prebudil kralja Matjaža?

Legenda pravi, da je nekoč na Slovenskem vladal bogat in pravičen kralj. Ko so z vzhoda deželo napadli Turki, sta se Matjaž in njegova vojska hrabro borila, a vojaki so padali drug za drugim, dokler ob kralju ni ostala samo še peščica mož. Ko je kralj sprevidel, da so Turki premočni, se je z vojsko pognal v beg, in ker je bil pravičen vladar, ni bil ubit, ampak se je pred njim odprla gora in ga vzela vase. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojaki, in ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo kralj prebudil in prišel odrešit svoje ljudstvo.

Spoznajte Ihtozavre, ki so živeli pred 220 milijoni let

V času, ko so nastajale kamnine mežiških rudišč, so se po pokrajini sprehajali Ihtozavri. Danes si lahko v bližnjem rudarskem in geološkem muzeju ogledate njegovo vretence. Prav tako pa številne kamnine in primere, ki prikazujejo, kaj je narava ustvarila skozi milijone let. V doživljajskem parku Kralja Matjaža (poleg Informacijskega centra Geoparka) se bodo najmlajši lahko povzpeli po plezalni steni v obliki kristala in spoznali še kako skrivnost iz legende o njem.

Unesco  SUE Black

Theme picker

"Čeprav je to ena najmanjših regij v Sloveniji,
je toliko bolj raznovrstna in slikovita!"

Dejaven oddih v objemu narave

Dejaven oddih v objemu narave

Zakladi narave in dediščina preteklosti – jemljejo dih in ponujajo navdih. Vabijo h kolesarskim in pohodniškim doživetjem v hribih ali dolini, k dejavnemu odkrivanju skrivnosti podzemlja Pece in srečanju z reko na splavu. Koroška vas vabi na zmenek z naravo in ustvarjalno spoznavanje preteklosti, vse dni v letu.

Razišči Explore Herausfinden Istražiti

Dravska kolesarska pot - doživetje za vsakim zavojem

Dravska kolesarska pot - doživetje za vsakim zavojem

Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. Pot v skupni dolžini 510 km vodi od izvira reke Drave pri Toblachu v Italiji preko Avstrije v Slovenijo in naprej na Hrvaško, kjer se zaključi ob sotočju rek Mure in Drave pri Legradu. Pot v Sloveniji je dolga 145 km in poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah ter po urejenih kolesarskih poteh. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med...

Razišči Explore Herausfinden Istražiti

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.