Zeleni gozdovi vas na Koroškem pozdravijo z vseh strani

Spočijte si dušo in telo med zelenimi koroškimi gozdovi. Njihov redki prebivalec – divji petelin – pa naj s svojim petjem nagradi prav vas.

Zeleni gozdovi vas na Koroškem pozdravijo z vseh strani – koder seže oko. Pokrivajo skoraj tri četrtine površja. Širna gozdna prostranstva zahodnega Pohorja vas vabijo v svojo senco poleti in ustvarjajo čarobno belo pravljico pozimi. Na Ribniškem Pohorju boste našli najvišje drevo v Sloveniji in srednji Evropi – Sgermovo smreko. Lipe – simbol Slovenstva – krasijo prenekatero koroško domačijo. Mati vseh lip pa je – Najevska lipa, najdebelejše drevo v Sloveniji, ki raste pri domačiji Najevnik, na Ludranskem Vrhu južno nad Črno na Koroškem.

Najevska lipa

Najdebelejše drevo in mati vseh lip v Sloveniji raste na Koroškem. Najevska lipa, ki pravzaprav ni lipa, ampak lipovec (Tilia cordata), raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem.

Po legendi naj bi nekoč Turki na begu pred domačini zakopali zaklad, da pa bi se pozneje spomnili tega mesta, so nad njim zasadili 12 lip. V resnici strokovnjaki domnevajo, da je lipa zrasla skupaj iz sedmerih debel, toda podobno kot za starost tudi o tem ni bolj natančnega podatka, saj je drevo znotraj votlo. Veličastna Najevska lipa je tudi simbol mogočnosti, ki raste iz skupnih korenin.

Sgermova smreka

Najvišje drevo v Sloveniji in na območju srednje Evrope boste našli v Zgornji Orlici na Pohorju. Ta veličastna smreka (picea abies), katere premer v prsni višini je 113 centimetrov, v višino pa meri kar 62 metrov, je del naravne dediščine. Njena starost je ocenjena na 300 let.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.