Čas se ustavi na deželi

Potrebujete pobeg iz vsakdanjega vrveža? Koroško podeželje je zakladnica kulture in pravi naslov za sprostitev. Doživite običaje, povezane z naravo in kmečkim življenjem. Celki, kašče, mlini in žage so le nekatere izmed tradicionalnih kmečkih arhitektur, ki jih še najdete v teh krajih in vam približajo spomin na opravila in življenje nekoč. Preživite nepozaben oddih na turističnih kmetijah, kjer boste našli mir, pristnost, domačnost in tradicionalno koroško kulinariko. Spoznajte zgodbe in modrosti domačinov ter se preizkusite v opravilih, ki so jih iztrgali iz pozabe.

Sprostite se na počitnicah na kmetiji

Urejene kmetije vas popeljejo v nekoliko drugačen vsakdanjik. Podoživite pristno naravo in kmečka opravila. Preizkusite se lahko v spravilu sena, košnji, hranite živali, pobirate plodove na vrtu ali pa samo uživate v preprostem in naravnem okolju, se zapeljete po vasi s kolesom ali raziščete bližnje vrhove peš. Domačini so ohranili marsikateri ljudski ples, narodno ali ljudsko pesem oziroma običaj, ki vam ga bodo z veseljem pokazali in vas jih naučili.

Odkrijte samotne kmetije

Ali veste, kaj so celki? Kmečke hiše, postavljene skupaj z gospodarskimi poslopji, ki se stiskajo v gruče in so pod čopastimi, s skodlami kritimi strehami videti kot majhni zaselki. V Sloveniji jih najdete največ prav na Koroškem.

Številni rodovi so življenje na samotnih kmetijah prav zaradi odmaknjenosti in skoposti gorske narave obogatili s svojo pridnostjo, iznajdljivostjo in ljudsko arhitekturno ustvarjalnostjo. Lesene kašče, okrasni elementi na lesenih stavbah, gospodarska poslopja, namenjena hrambi žita, moke, mesa, črne kuhinje in manjše kovačije, so edinstveni primeri podeželske arhitekture. Poleg tradicionalnih oblik pa se lahko poveselite v spoznavanju že skoraj pozabljenih običajev, kot so steljaraja, jajčarija, gnojvoža in drugi. Ob tem pa vam bodo zaupali še kako pripoved o perkmandeljcih, ajdih, škopneku, gozdnemu možu, žal ženah ali divji jagi.

Poskusite pravo koroško košto

Privoščite si tradicionalno in naravno. Kmetije slovijo po izvrstni kuhinji, koroškem moštu (jabolčniku) in edinstvenih razgledih. No, od zadnjih ne boste siti, a bodo polepšali vaše bivanje na kmetiji. Domače meso, mleko, zelenjava in sadje zagotovo zadišijo drugače, sploh, ko čas teče nazaj.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.