Muzej železarstva, štauharija

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Muzej železarstva, Štauharija, Slovenska pot kulture železa Koroška cesta 12, 2390 Ravne na Koroškem
+ 386 (0)2 62 12 520 info.sg@kpm.si http://www.kpm.si

Leta 1994 so za kulturni spomenik razglasili najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne Ravne: štauharijo, personal in laboratorij. V ureditev muzeja so vključene ohranjene naprave in stroji (repač, valjčne stoje, žerjav, lokomotiva, različna kladiva, elektroobločna peč …), parni kotel iz opekarne v bližini Ljubljane in stiskalnica iz leta 1890, ki so jo uporabljali v eni izmed mariborskih tovarn. Muzejsko gradivo in njegova interpretacija obsega različne proizvode železarn, predmete z različnih področij življenja železarjev, dokumente in fotografije. (povzeto po: kpm.si)

Razstava Mati fabrika – Železarna Ravne stoji v Štauhariji ali krčilni kovačnici nekdanje Železarne Ravne in pripoveduje o jeklarskem podjetju z večstoletno tradicijo, ki je po drugi svetovni vojni doživelo razcvet, z njim pa tudi mesto in regija. Inovativnost in ustvarjalnost zaposlenih sta podjetje uvrstila med najboljše jeklarne v državi, med prvimi v Evropi so uvedli računalniško krmiljenje proizvodnje ter uspešno prodajali plemenita jekla in različne izdelke. Edinstveno izkušnjo obiskovalcem ponuja poseben prostor, imenovan »Ko jeklo spregovori …«, kjer se lahko seznanite z jeklom kot primarnim elementom fabrike ter omogoča izraziti njihova doživetja, vtise, razmišljanja s pomočjo različnih umetniških jezikov (zvok, simboli, gibanje …). Posebnost muzejske postavitve so magnetki s simboli, ki usmerjajo otrokovo pozornost in spodbujajo občutljivo opazovanje ter simbolno zaznavanje (povzeto po: kpm.si)

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.