Najevska lipa

Informacije

Information

Informationen

Informacije

TIC Črna na Koroškem Center 101, 2393 Črna na Koroškem

Najdebelejše drevo in mati vseh lip v Sloveniji raste na Koroškem. Najevska lipa, ki pravzaprav ni lipa, ampak lipovec (Tilia cordata), raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem.

Po legendi naj bi nekoč Turki na begu pred domačini zakopali zaklad, da pa bi se pozneje spomnili tega mesta, so nad njim zasadili 12 lip. V resnici strokovnjaki domnevajo, da je lipa zrasla skupaj iz sedmerih debel, toda podobno kot za starost tudi o tem ni bolj natančnega podatka, saj je drevo znotraj votlo. Veličastna Najevska lipa je tudi simbol mogočnosti, ki raste iz skupnih korenin.

Leta 1969 je gozdarski inženir Sgerm v prsni višini izmeril njen obseg, ki znaša 11,24 metra. Ker je leta 1980 del trhlega oboda propadel, se je njen obseg nekoliko zmanjšal. Ko so leta 1993 lipi odstranili trhel in vlažen les iz notranjosti, je v obsegu merila 10,56 metra, leta 2006 pa 10,70 metra.

Starodavna lipa je visoka 24 metrov, njeno starost strokovnjaki ocenjujejo na okrog 700 let. Del južne strani oboda manjka, severno stran drevesa pa poraščajo mahovi in lišaji. Nedaleč stran stoji staro znamenje, na katerem je bila še nedolgo tega zapisana letnica 1227.

Po osamosvojitvi Slovenije je bilo pri Najevski lipi prvo srečanje slovenskih državnikov, ki je postalo tradicionalna prireditev.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.