Spoznaj jekleno mesto in Mati Fabriko

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Skozi strokovno vodeno doživetje boste spoznali življenje delavcev in delavk železarne na Ravnah na Koroškem. S pomočjo zgodb jeklene volje, boste vstopili v zaodrje mesta in spoznali, kako so se mesto in njeni prebivalci skozi čas spreminjali. Vrhunec boste doživeli z  okušanjem “fabriške malice”, ki je predstavljala tudi vrhunec delovnega dne.

Podroben opis doživetja:

Doživetje se začne s sprejemom pred kompleksom Železarne Ravne, kjer se nahaja tudi enota Koroškega pokrajinskega muzeja.

Vodnik vas bo uvedel v svet Železarne Ravne. Vodenje je obogateno tudi z uporabo sodobnih tehnologij in sicer z očali navidezne resničnosti in “object recognition” mize. 

Sledil bo obisk kovačije. Mlad kovač Tilen Šumah vam bo prikazal procese transformacije železa in predstavil obrt kovaštva. Vsak udeleženec bo dobil tudi možnost, da udari kovaški žig v odpirač za pivo ter ga na koncu dogodivšice, kot trajen spomin, odnese tudi domov.

Sledil bo idiličen sprehod do gostilne Lečnik. Ob tem ne moremo spregledati prve 4 forma viva skulpture, ki dopolnjujejo dediščino mesta Raven in pomena železarstva. Vodnik vas bo popeljal v začetke ustvarjanja forma viva skulptur na Ravnah. Sledila bo okusna “fabriška malica”. Med obedom pa vas bo vodnik seznanil s pomenom tovarniške malice in specifike tega rituala delavcev, ki je bil povezan tudi s strastnim kartanjem.  

Po okrepčilu sledi manjši vzpn na Čečovje, kjer boste spoznali še dodatne zanimivosti razstavljenih skulptur in kjer se vam bo odprl nov pogled na železarno in delavske stanovanjske bloke. Vse to omogoča še malo drugačen vpogled, zaodrje naše destinacije. Sprehod se namreč nadaljuje med bloki, kjer boste srečali lokalno prebivalstvo v njihovem vsakdanjem življenju. 

Doživetje se zaključi v Grajski kavarni, simbolom meščanstva in užitkarstva v prostem času. Celotna tura s tem ponudi sprehod od začetkov železarstva z grofi Thurni, prehoda v težko industrijo in kasnejšo obrt in kovaško mojstrstvo, vse do umetnosti in vzbujanja občutka lepote in kulture s forma viva skulpturami - ter se zaključi v Grajski kavarni Leonora, ki pa je tudi povezana z grofi Thurni.

Kako? To naj ostane skrivnost za sam obisk in pokušino doživetja.

 

Trajanje doživetja: 4 ure

 

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.