Stara železarna

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem Koroška cesta 12, 2390 Ravne na Koroškem

Leta 1994 so bili najstarejši ohranjeni objekti na območju nekdanje Železarne Ravne zaradi svoje edinstvenosti in prepoznavnosti razglašeni za kulturni spomenik lokalnega pomena. Štauharija, personal in laboratorij danes tvorijo historični industrijski kompleks, ki ohranja bogato, več kot štiristoletno industrijsko dediščino Mežiške doline ter obiskovalcem s sodobnimi in atraktivnimi muzejskimi razstavami omogoča stik z jeklarsko dediščino, ki je sooblikovala prebivalstvo celotne koroške regije.

V sklopu Stare železarne si lahko ogledate:

Sijaj jekla, razstavo o 400-letni tradiciji jeklarstva v Mežiški dolini, katere začetke povezujemo s postavitvijo talilnih peči in fužinskih kladiv v Mušeniku pri Črni leta 1620. Na njenih temeljih so stoletje in pol pozneje grofje Thurn zgradili sodobno žebljarno. V stoletju industrijske revolucije so se na evropski gospodarski zemljevid zapisale Prevalje, kjer so bratje Rosthorn prvi v avstro-ogrski monarhiji izdelovali železniške tirnice. Rodbina grofov Thurn je kar tri stoletja krojila gospodarsko podobo doline. Železarsko podjetje v Črni in Mežici je razširila v bližino Guštanja (Ravne na Koroškem), kjer je bila 1854 zgrajena evropsko priznana jeklarna, iz katere so zrasli Železarna Ravne ter današnja podjetja, med njimi SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems.

Štauharijo, nekdanjo krčilno kovačnico, ki je bila zgrajena sredi prve svetovne vojne za potrebe avstrijske mornarice. V njej si lahko ogledate pester izbor industrijskih strojev in orodja, vse od repača, lokomotive, žerjava do različnih kladiv in elektroobločne peči.

Mater fabriko, razstavo o Železarni Ravne, jeklarskem podjetju z večstoletno tradicijo, ki je po drugi svetovni vojni doživelo razcvet, z njim pa sta se razvijala tudi mesto in regija. Inovativnost in ustvarjalnost zaposlenih sta podjetje uvrstili med najboljše jeklarne v Jugoslaviji, med prvimi v Evropi so uvedli računalniško krmiljenje proizvodnje ter uspešno prodajali plemenita jekla in različne izdelke. Podjetje je aktivno podpiralo razvoj mesta, športa in kulture, zaposlenim pa omogočilo socialno varnost, strokovno napredovanje in družbeno uveljavitev.

Kovačnco, tradicionalno ročno kovačijo, v kateri lahko obiskovalci interaktivno spoznavajo staro kovaško obrt in tradicijo. V njej so nameščena tri funkcionalna kurišča, primeži, nakovala, tnala in orodja, ki s pomočjo muzejskega kovača omogočajo demonstracijo tradicionalnih kovaških tehnik ter izvedbo delavnic, na katerih se lahko posamezniki sami preizkusijo v vihtenju kovaškega kladiva.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.