Kulturna krajina

Nekje ohranjena obzidja in obnovljeni dvorci, spet drugje prerasli z bršljanom, odstirajo zgodbe preteklosti in puščajo pot vaši domišljiji.

Porušeno, z bršljanom obraslo zidovje dvorcev in gradov buri domišljijo o preteklosti teh krajev. Zgodbe o življenju plemičev, grofov, škofov in drugih vam ponujajo priložnost za raziskovanje preteklosti. Najstarejše ostaline iz 11. stoletja najdemo na grajskem griču nad Starim trgom pri Slovenj Gradcu in pri Inrštanju na Paškem Kozjaku. Po hribih raztreseni zaselki in samotne kmetije ter nekoliko večja naselja v dolinah sooblikujejo izgled Koroške. Prepustite se značilnim podobam krajine, ki jo je izoblikoval človek v več stoletjih.

Rožni dvor (Rosenhof)

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Rožni dvor - najstarejša hiša v Radljah ob Dravi Ulica pod Perkolico 1, 2360 Radlje ob Dravi

Rožni dvor je najstarejša hiša v Radljah, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. V srednjem veku je Rosenhof gostil grofe, ki so imeli pomembno vlogo na Habsburškem dvoru, v začetku 19. stoletja pa sta bila v stavbi šola in vrtec. 

V parku pred stavbo rastejo številna rože, okrasna grmovja in stare vrtnice, ki se vzpenjajo po slikovito zaokroženem balkonu. Poleg dvora je spomeniško zaščiteno pripadajoče gospodarsko poslopje s postgotskimi okni in streho krito s »šintli«. V povezavi z dvorom so se tekom let razvile tudi številne legende; skrivni rov v kleti in zaklad skrit v dvoru sta le dve izmed teh.

Rožni dvor je znan po svoji energiji, ki na obiskovalca blagodejno vpliva, ga v celoti prerodi in prevzame. Posebna znamenitost je »stol za pomlajevanje«.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.