Zbirke v Libeličah

V obnovljenem delu župnijskega skednja v Libeličah predstavljamo tradicionalno kmečko gospodarstvo, značilno za obdobje od druge polovice 19. stoletja do okoli leta 1970 na območju današnje krajevne skupnosti Libelič, Libeliške Gore in Gorč. Pobudo za ureditev zbirke so dali vaščani sami. Želeli so ohraniti po večini že pozabljene predmete na skednjih, v kaščah, kleteh in na podstrešjih hiš.

Razstava temelji na delovnih ritmih kmeta, prikazanih skozi letne čase: pust, velika noč, varovanje posevkov, zdravilna zelišča, likof, farni patron, teritev, preja, koline, božič, posli in na pomembnih delovnih opravilih: none, gnojvoža, oranje, sejanje, okopavanje, košnja, žetev, mlačev, spravilo pridelkov, stiskanje mošta »prešanje«, paša, steljeraja, skrb za živino, furmani. Zanimivejši predmeti so na primer: »škajdrovc« – stojalo z rezilom za rezanje krme, nožne stope za pihanje kaše, »pokšlite« – sani za konjsko vprego za prevoz sena, »rolovc« – valjar za vprego za valjanje njiv, električni pastir iz zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja, »preša« – stiskalnica za olje, značilna libeliška »cejna« in drugi.

V predstavitvi smo poudarili »pot« žita s prikazom delovnih postopkov od setve in pletve žit, žetve in mlačve. Ambientalna predstavitev opravila mlačve s postavitvijo lutk pri delu in ustreznih delovnih pripomočkov ponazarja eno od faz poti od semena do kruha – pomembne dobrine tradicionalnega kmečkega človeka, saj so se celotna kmetova prizadevanja odsevala v pridelanih zalogah živil. Rženi kruh prebivalcem tega področja še danes predstavlja pomembno vrednoto v prehranjevanju. (povzeto po: kpm.si)

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.