Geopark Karavanke

Raziščite skrivnostno podzemlje Pece, kjer so rudo iskali že Rimljani. Ali pa se odpravite za naravnimi biseri po številnih geoloških tematskih poteh.

Na Koroškem lahko potujete milijone let nazaj v geološko preteklost. Prav na tem območju je namreč prišlo do stika dveh večjih litosferskih plošč – Afriške in Evropske. Pri »spoprijemanju plošč« se je iz morskega dna dvignila gmota kamnin, ki danes tvorijo eno izmed najdaljših gorskih verig – Alpe.

Osrednjo točko čezmejnega Geoparka predstavlja v Sloveniji Podzemlje Pece v Mežici, kjer so Informacijski center, rudarski muzej in vhod v opuščen mežiški rudnik, ki ga lahko raziskujete peš, s kolesom ali kajakom. Bližnja zgodovina je prežeta z rudarsko, železarsko in premogovniško tradicijo.

Izjemne pojave narave lahko raziskujete na tematskih pohodnih in kolesarskih poteh ali v muzejih. Mreža več kot 1.200 kilometrov pohodniških poti omogoča oglede številnih geo znamenitosti. Na območju celotnega Geoparka je namreč registriranih kar 48 geo znamenitosti in 14 znamenitosti Geoparka. Gozdni pašniki s čudovitimi razgledi ponujajo brezskrbna in po želji tudi adrenalinska gorsko-kolesarska doživetja

 

Nepozabno potovanje v zgodovino nastanka Zemlje

Raziščite skrivnostno podzemlje Pece, kjer so rudo iskali že Rimljani. Ali pa se odpravite za naravnimi biseri po številnih geoloških tematskih poteh.

Posledica trka med Jadransko mikroploščo in Evrazijsko litosfersko ploščo predstavlja več sto kilometrov dolga Periadriatska prelomna cona. Slednja poteka prav čez Geopark Karavanke in sega globoko pod njegovo površje. Svet, kot ga vidimo danes, se je oblikoval v dolgih milijonih let. Znamenitosti geoparka in geo znamenitosti vključujejo najstarejše kamnine iz obdobja paleozoika, pomembna nahajališča mineralov in fosilov, nahajališča kovinskih mineralnih surovin, ki so jih v preteklosti tudi pridobivali, kraške jame in druge kraške oblike, dokaze nekdanjega vulkanskega delovanja. Številne med njimi izstopajo tudi v svetovnem merilu:

  • nahajališče karnijskih morskih lilij v dolini potoka Helena, ki je eno od treh najbogatejših nahajališč tovrstnih fosilov v Evropi; 
  • rudnik Mežica kot eno od petih območij svinčevo-cinkovega orudenja tega tipa v svetu; 
  • nahajališče minerala wulfenita v Mežici kot najbogatejše nahajališče v Evropi in eno izmed najbolj znanih v svetu; 
  • rudnik v dolini Tople, ki v svetovnem merilu predstavlja pomemben dokaz za sedimentni nastanek tovrstnega orudenja v nadplimskem okolju;
  • klasično nahajališče minerala dravita v Dobrovi pri Dravogradu kot eno od petih najpomembnejših nahajališč na svetu; 
  • Obirske jame, ki so jih naključno odkrili pri odkopavanju svinčevo-cinkove rude; kot najlepše naravne kapniške jame v Avstriji;
  • pobočja temno sive blazinaste lave v Obirski soteski in vulkanske kamnine na Smrekovcu, ki dokazujejo delovanje vulkanov; 
  • številni izviri mineralne vode na območju prelomne cone med Jezerskim in Železno Kaplo;
  • Podkanjski slap (Wildensteiner Wasserfall) v Galiciji, ki je eden izmed najvišje prosto padajočih slapov v Evropi, poleg tega pa so tukajšnji rdeči apnenci izjemno bogati z aptihi amonitov, ostanki iglokožcev in drugimi fosili;
  • premogovnik na Lešah, kot eden izmed največjih in najsodobnejših premogovnikov tedanjega časa v Sloveniji, ki je z rudo oskrboval najpomembnejše železarne v Evropi.

Izjemne podobe narave

Raziščite skrivnostno podzemlje Pece, kjer so rudo iskali že Rimljani. Ali pa se odpravite za naravnimi biseri po številnih geoloških tematskih poteh.

V skalnih stenah, meliščih, gorskih traviščih, barjih in drugje je dom številnih redkih in zavarovanih rastlinskih vrst. Tukaj gnezdijo redke vrste sov, detlov in ujed ter drugih živali. Ko na gozdnatih pobočjih in plešastih vrhovih skopni sneg, zasvetijo alpske rastline. Med redkimi najdemo avrikelj, Zoisovo zvončnico, Kamniško murko, encijan, Clusijev svišč in druge. 

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.