Samotne kmetije

Koroška je poseben, samorasel, s samotnimi kmetijami po sončnem visokogorju posut svet. Pokrajina med Olševo, Dravskim poljem in mejo z Avstrijo je največje območje samotnih kmetij v Sloveniji. Hiše na strmih pobočjih se skupaj z gospodarskimi poslopji stiskajo v gruče, ki so pod čopastimi, s skodlami kritimi strehami videti kot majhni zaselki. Tu jim pravijo celki.

Številni rodovi so jih zaradi odmaknjenosti in skoposti gorske narave bogatili s svojo pridnostjo, iznajdljivostjo ter ljudsko arhitekturno ustvarjalnostjo. Tako so se na njih vse do danes obdržale arhaične značilnosti ljudskega stavbarstva, ki izvira iz 17. Stoletja. Predvsem so to lesene kašče, funkcionalno oblikovane lesene stavbe z izjemnimi umetelnimi okrasnimi elementi, ki so bila praviloma samostojna gospodarska poslopja, namenjena hrambi žita, moke in mesa. Pa črne kuhinje, mlini in žage ter marsikje tudi majhne kovačije. Pa potem na rob odmaknjene preužitkarske bajtice, skromni domovi ostarelih kmečkih ljudi in odsluženih hlapcev.

Na teh kmetijah tudi še ohranjajo starodavne kmečke delovne običaje kot so steljaraja, jajčarija, gnojvoža, ki so drugod že zdavnaj pozabljeni. Po teh hišah še vedo povedati marsikatero staro dogodivščino o perkmandelcih, ajdih, škopneku, gozdnemu možu, žal ženah ali divji jagi.

Poleg tega te kmetije slovijo po izvrstni domači kuhinji, po prvovrstnem reznem moštu, koroškem jabolčniku in edinstvenih razgledih na svet pod njimi.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.