Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece Glančnik 8, SI 2392 Mežica

Med Peco in Uršljo goro so že od nekdaj poznana nahajališča rude, ki so jih odkrili že Rimljani. Prvi pisni viri o izkoriščanju svinčeve rude so iz leta 1665. To leto beležimo kot začetek rudarjenja pod Peco. V letih rudarjenja so rudarji naredili v goro Peco 1.000 km rovov. Po zaprtju rudnika je ostal del odprt za obiskovalce, ki ga lahko doživijo na zanimiv način, tako da se vanj popeljejo s pravim rudarskim vlakom, gredo po njem peš, se po rovih in odkopih popeljejo z gorskimi kolesi ali pa s kajakom, po potopljenih delih. Podzemlje Pece je danes ena od pomembnih turističnih atrakcij v Karavanke UNESCO Globalnem Geoparku ter ponudnik unikatnih podzemnih avantur in doživetij.

Podzemlje Pece je kraj edinstvenih podzemnih avantur in doživetij, namenjeno širokemu spektru obiskovalce, skoraj vsak najde kaj zanimivega zase.

Ogled rudnika z rudarskim vlakom

Obiskovalce, opremljene z rudarskimi čeladami in površniki, odpeljemo v osrčje rudnika s pravim rudarskim vlakom. Po 15 minutah vožnje vlak ustavi v revirju Moring, 600 m pod površjem. V spremstvu izkušenega vodnika se nato podajo po rudniku in spoznajo, kako so rudarji delali v različnih zgodovinskih obdobjih.

Ogled rudnika s kolesom

Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, v Mežici pa je možno kolesariti tudi skozi goro, po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko obiskovalci varno prekolesarijo več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživijo nepozabno pustolovščino.

Ogled rudnika s kajakom

Pot podzemne avanture se začne pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se obiskovalci vkrcajo na pravi rudarski vlak, s katerim se peljejo do Unionskega vpadnika. Od tod se peš spustijo 95 m po stopnicah do ravni vode, kjer z veslanjem po mirni in čisti vodi raziskujejo podzemni labirint rovov in odkopov.

Adrenalinska gorsko-kolesarska pot

Pot poteka po opuščenih rovih Rudnika Mežica. Ogromne dvorane, ki so jih naši predniki izkopavali stoletja, so bili včasih napolnjeni s tonami in tonami svinčene rude, danes pa jih raziskujejo z gorskimi kolesi. Kolesarji se spustijo po poti več kot petih obzorij, približno 150 višinskih metrov.

Muzejske zbirke in doživljajski park

V stari rudarski upravi, ki je bila zgrajena leta 1927, so muzejske zbirke ki pričajo o življenju in delu rudarjev ter edinstvenih stvaritvah narave, kot so rude, minerali in fosili. Več o nastanku rudišča, geološki preteklosti območja in o tem, kdo je bil Kralj Matjaž, najdete v doživljajskem parku ob Info centru.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.