Top 5 vrhov Koroške

Odkrijte poti sredi spokojnih koroškh gozdov, raziskujte naravo in uživajte v najlepših razgledih. Dvatisočaka Peca in Raduha sta izziv za ljubitelje zahtevnejših vzponov.

Na širnih prostranstvih Olševe ali Smrekovca se vam ponujajo priložnosti za spročeno in dejavno doživetje narave. Čudovite razglede na pokrajino med Peco in Pohorjem ponuja Uršlja Gora z najvišje ležečo cerkvijo na Koroškem.

Peca

Povzpnite se na najvišji vrh Koroške! Peca je kraški masiv na vzhodnem delu Karavank in najvzhodnejši slovenski dvatisočak (2.125 m). Obsežno goro na južni strani omejujeta dolina Tople in Mežiška dolina, po vrhu pa poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo. S krajinskim biserom dolino Tople in s kraljem Matjažem v svojih nedrih velja za simbol Koroške. Na Peci lahko opazujete visokogorski kras, sledove ledeniškega delovanja ter tudi številne živalske in rastlinske vrste.

Dostop na goro je možen prek Črne na Koroškem ali Mežice. Na avstrijski strani pa se lahko na goro povzpnete s kabinsko žičnico. Območje gore spada v UNESCO Geopark Karavanke.

Raduha

Raduha (2.062 m) predstavlja najvzhodnejši greben Savinjskih Alp. Gora je dolgo apnenčasto sleme, na svojem severu strmo odsekano v steno, ki predstavlja pravi raj za alpiniste. Čeprav večji del gore leži izven meja Koroške, pa je pri Korošcih tako priljubljena, da jo imajo za svojo.

Uršlja gora

Uršlja gora velja za eno izmed lažje dostopnih in je tudi priljubljena romarska točka, saj na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje ležeča v Sloveniji. Na vrhu 1.699 metrov visoke gore boste doživeli čudovit pogled na Mežiško, Mislinjsko, Dravsko in Šaleško dolino.

Na poti si lahko ogledate Brančunski sarkofag, Apohalovo kapelico, okusite vodo z izvira čiste studenčnice, stopite v kamnito stopinjo sv. Uršule in se prepustite izjemnim razgledom z vrha.

Olševa

Gora v vzhodnih Mežiško-Solčavskih Karavankah ob meji z Avstrijo na najvišji točki meri 1.929 metrov. Njen greben je nekdaj ločeval zgodovinski pokrajini Koroško in Štajersko. Približno 200 metrov pod vrhom Oblega kamna se nahaja najdišče iz kamene dobe – Potočka zijalka. 

Smrekovec

Pred dobrimi 23 milijoni let je globoko pod morjem na območju Smrekovca bruhal vulkan. Izbruhal je velike količine vulkanskega pepela, prahu in lave. Iz tega so nastale kamnine, kot so andezit, tuf in tufit, ki jih najdete ob poti na vrh. Pestra kamninska podlaga je nudila posebne pogoje za nastanek življenja. V neposredni bližini Doma na Smrekovcu je urejena interpretacijska točka Geoparka Karavanke, kjer si lahko ogledate film o Smrekovškem vulkanu, se igrate, spoznate nastanek kamnin, kaj novega o drevesih, njihovi starosti, kralju gozdov – divjem petelinu in še o čem.

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.