Muzej železarstva, štauharija

Informacije

Information

Informationen

Informacije

Muzej železarstva, Štauharija, Slovenska pot kulture železa Koroška cesta 12, 2390 Ravne na Koroškem

Leta 1994 so za kulturni spomenik razglasili najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne Ravne: štauharijo, personal in laboratorij. V ureditev muzeja so vključene ohranjene naprave in stroji (repač, valjčne stoje, žerjav, lokomotiva, različna kladiva, elektroobločna peč …), parni kotel iz opekarne v bližini Ljubljane in stiskalnica iz leta 1890, ki so jo uporabljali v eni izmed mariborskih tovarn. Muzejsko gradivo in njegova interpretacija obsega različne proizvode železarn, predmete z različnih področij življenja železarjev, dokumente in fotografije. (povzeto po: kpm.si)

Razstava Mati fabrika – Železarna Ravne stoji v Štauhariji ali krčilni kovačnici nekdanje Železarne Ravne in pripoveduje o jeklarskem podjetju z večstoletno tradicijo, ki je po drugi svetovni vojni doživelo razcvet, z njim pa tudi mesto in regija. Inovativnost in ustvarjalnost zaposlenih sta podjetje uvrstila med najboljše jeklarne v državi, med prvimi v Evropi so uvedli računalniško krmiljenje proizvodnje ter uspešno prodajali plemenita jekla in različne izdelke. Edinstveno izkušnjo obiskovalcem ponuja poseben prostor, imenovan »Ko jeklo spregovori …«, kjer se lahko seznanite z jeklom kot primarnim elementom fabrike ter omogoča izraziti njihova doživetja, vtise, razmišljanja s pomočjo različnih umetniških jezikov (zvok, simboli, gibanje …). Posebnost muzejske postavitve so magnetki s simboli, ki usmerjajo otrokovo pozornost in spodbujajo občutljivo opazovanje ter simbolno zaznavanje (povzeto po: kpm.si)

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.