Zimsko pohodništvo

Anja Vajde 0 74 Article rating: No rating

Na krajše sprehode ali celodnevne zimske pohode po razglednih vrhovih in dolinah se lahko podate praktično po vsej Koroški. Ob zadostni beli odeji čevlje zamenjajte s krpljami, in se podajte na potepanja po pohorskih planjah, za zahtevnejše ture pa se lotite dvatisočakov Peca, Raduha ali Olševa. Za slednje je priporočljivo najeti vodenje lokalnih planinskih vodnikov.

Apartma in wellness Mesečina, Libeliče

Anja Vajde 0 458 Article rating: No rating

V objemu zelenja, ob šumenju potoka, stran od mestnega vrveža, si lahko vzamete čas zase in za svoje najdražje. Poleg povsem novega apartmaja, ki je opremljen s kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico, spalnico in otroško sobo, vam ponujajo odličen relaksacijski prostor, kjer si boste odpočili in pridobili novih moči - povsem nov wellness Mesečina.

Kulturna krajina

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Ujeti zaselki, ki so se v dolino razlili z višjih obrobij; strnjeno pozidana naselja v dolini; samotne kmetije na krčevinah, ki kakor otočki zijajo sredi sklenjenih gozdov; najstarejše ostaline; z bršljanom obraslo zidovje opuščenih koroških gradov ... Z domišljijo odstirajte zgodbe preteklosti. Oglejte si tudi čudovit grad Ravne z velikim angleškim parkom, mestno graščino Rotenturn in dvorec Bukovje pri Dravogradu, stari grad nad Vuzenico, dvorec Mahrenberg,...

Čarobno srednjeveško mestno jedro Slovenj Gradca

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Začutite izročilo preteklosti, ki se povezuje z bogatim kulturnim utripom sodobnosti. Staro mestno jedro Slovenj Gradca je ohranilo srednjeveško obliko, zgradbe pa kažejo podobo iz 19. stoletja. V mestnem jedru se nahajajo najpomembnejše kulturne institucije. Sprehod po tipičnem srednjeveškem mestu, ki je mestne pravice dobilo pred več kot 750 leti, vas bo očaral s svojo bogato preteklostjo in romantičnim utripom.

Tradicija ustvarjanja

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Odmevi umetniških dosežkov velikih centrov so se na Koroškem oplodili z bogato lokalno tradicijo, kar je prineslo povsem samosvoje rešitve. Spretnost v obdelavi lesa in druge tradicionalne domače obrti, zlasti pletarstvo, umetnostno kovaštvo in medičarstvo, se niso le ohranile, temveč so se z različnimi prireditvami dvignile na mojstrsko raven. Presenetila vas bo tudi bogata likovna zapuščina.

Okusite Koroško

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Na Koroškem boste našli raznolike ponudnike kulinarike, prav vsem pa so skupni ljubezen do priprave hrane, večinoma doma pridelane sestavine ter izvirnosti pri pripravi jedi. Privoščite si lahko avtohtono kulinariko, pozabili pa niso tudi na raznovrstnost okusov – pripravili bodo pogostitev za vsak okus in žep. Podajte se v različne gostilne, restavracije in na turistične kmetije ter si privoščite točno tisto jed, po kateri boste še večkrat hrepeneli.

Umetnost upodabljanja

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Spoznajte dela slikarja in grafika Bogdana Borčiča, upodabljavca Uršlje gore Karla Pečka, samouka Antona Repnika, avtentičnega samoniklega Jožeta Tisnikarja. Poleg mojstrov likovne umetnosti kulturni utrip svojega časa upodabljajo tudi koroški literarni in glasbeni velikani: Hugo Wolf, Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, Franc Ksaver Meško, dr. Franc Sušnik, Leopold Suhodolčan, Janez Mrdavšič, Lojze Lebič, Blaž Mavrel, Gregor Lipovnik.

Kvočevi nudli

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Dovolite, da koroški kuharji razvajajo vaše brbončice. Uživajte v vsakem grižljaju kvočevih nudlov in drugih specialitet, ki so se na Koroškem ohranile kot specifične avtohtone prehranjevalne navade in jedi.

Tehniška dediščina

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Vas zanima, kako so pridobivali svinec v pogorju Pece ali premog na Lešah, kovali železo, zmleli žito ali izdelovali splave? Izjemna industrijska dediščina priča o številnih tehniških in tehnoloških presežkih, ki so spremenili življenja in navade ljudi. Kvalitetno plemenito jeklo iz jeklarne na Ravnah je še danes znano v svetu. Spoznajte tehniško dediščino Koroške!

Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Podzemlje Pece je kraj edinstvenih podzemnih avantur in doživetij, namenjeno širokemu spektru obiskovalce, skoraj vsak najde kaj zanimivega zase. Podzemlje Pece je danes ena od pomembnih turističnih atrakcij v Karavanke UNESCO Globalnem Geoparku ter ponudnik unikatnih podzemnih avantur in doživetij. Del nedelujočega rudnika je ostal odprt za obiskovalce, ki ga lahko doživijo na zanimiv način, tako da se vanj popeljejo s pravim rudarskim vlakom, gredo po njem peš, se po rovih in odkopih popeljejo z gorskimi kolesi ali pa s kajakom, po potopljenih delih.

Utrip preteklosti v Muzeju železarstva, Štauharija

Uroš Žižek 0 429 Article rating: No rating

Nepozabna izkušnja za vse, ki jih zanima tehniška dediščina. Muzej in kulturni spomenik se nahaja v dobro ohranjenem objektu na lokaciji železarne Ravne. V muzeju si lahko ogledate dobro ohranjene naprave in stroje (repač, valjčne stoje, žerjav, lokomotivo, različna kladiva, elektroobločno peč …) in še več tehničnih zanimivosti.

Galerije

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Podajte se med zidove Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer boste našli vedno zanimive razstave: tako domačih ustvarjalcev kakor tudi mednarodne zbirke z deli številnih tujih mojstrov sodobne umetnosti. Umetniški utrip pa lahko začutite tudi na prostem: raziščite edinstvene skulpture Forma vive na Ravnah na Koroškem. S potepanjem po mestu vas bodo navdušile jeklene mojstrovine svetovnih umetnikov.

Štrekna – podajte se na eno najbolje urejenih poti

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Štrekna, kolesarska pot po Mislinjski dolini, velja za infrastrukturno eno najbolje urejenih v Sloveniji! Privoščite si kar 24 km varnega kolesarjenja – pot je še posebej primerna za družine ter starejše. Ustavite se na urejenih počivališčih, spoznajte ohranjene atraktivne nekdanje železniške objekte. Spogledujte se z vedutami Pohorja in Uršlje gore, ki vas bodo obdajale. Ustavite se v srednjevškem mestnem jedru Slovenj Gradca ... Raziskujte!

Več kot kolesarska pot – doživetje Dravske kolesarske poti

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Si predstavljate, kako vas vaše kolo zapelje skozi neokrnjeno naravo, kjer na lokalnih cestah srečujete le domačine ter živali? Podajte se na 145 km dolgo Dravsko kolesarsko pot, ki velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših v Evropi! Priporočljiva je uporaba treking ali električnih koles, saj del poti predstavlja zahtevnejši vzpon. Pot v skupni dolžini 510 km sicer vodi od izvira reke Drave v Italiji preko Avstrije v Slovenijo in naprej na Hrvaško.

Bike parki na Koroškem

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Obiščite bike parke na Koroškem, ki z raznolikostjo ponudbe zadovoljijo prav vse kolesarske navdušence! Od lahkih in nezahtevnih prog za najmlajše do razgibanega terena in ostrih zavojev za tiste z več kolesarskega predznanja. Ponekod vam je na voljo tudi izposoja koles in zaščitne opreme. Odpravite se na vodeno kolesarsko turo ali pa se naužijte adrenalina ob novih pustolovščinah. Ali pa ste mogoče za e-kolesarsko doživetje?

Single trail park Jamnica

SuperUser Account 0 21 Article rating: No rating

24 km označenih enoslednic, 9 »allmountain« in enduro poti, 515 m višinske razlike ... je le nekaj osupljivih podatkov single trail parka, ki vas bo prevzel. Razkošni gozdovi, zelena pobočja, dih jemajoči razgledi. Izberite med manj zahtevnimi stezami ali tehnično zahtevnejšimi odseki.

Koroška na električnem kolesu

Uroš Žižek 0 1 Article rating: No rating

Odločite se za nepozabna e-kolesarska doživetja, kjer boste lahko raziskovali naravo kot še nikoli do zdaj. Na območju okoli idilične gorske vasice Ribnica na Pohorju se razteza mreža devetih označenih gorsko kolesarskih poti različnih težavnosti, v skupni dolžini več kot 500 km.

BikeSki B & B, Mežica

BikeSki B & B

Anja Vajde 0 938 Article rating: No rating

Današnji bed&breakfast – nekoč mizarska delavnica, kjer so med drugim izdelovali tudi najboljše smuči v tedanji Jugoslaviji – se nahaja v centru Mežice, le minuto stran od supermarketa. V neposredni bližini so še pizzeria, restavracija, kebabdžinica in bar, kjer se v vsakem trenutku čuti utrip vasi, medtem ko vam na okoliških kmetijah Vojak, Reht in Kajžar prijazno postrežejo dobrote tipične koroške kuhinje.

Hotel ima štiri dvoposteljne in dve štiriposteljni sobi, vsaka soba ima svojo kopalnico. V skupnem prostoru je tudi manjša kuhinja, kjer si lahko po želji pripravljate obroke.

V  »skednju« pod streho je na odprtem vrtna kuhinja, prostor za počitek, uživanje in relaksacijo, v zgornjem nadstropju pa so skupna ležišča, sicer namenjena toplejšim mesecem. V isti zgradbi je tudi kolesarnica z možnostjo servisa in pranja koles. Kolesa si pri njih lahko tudi izposodite.

Dobrodošli!

 

 

Apartma / Počitniška hiša Natur pur Pikovo, Črna na Koroškem

Aparma / Počitniška hiša

Anja Vajde 0 1455 Article rating: No rating

Počitniška hiša Natur Pur Pikovo se nahaja v objemu neokrnjene narave, v bližini cerkve sv. Helene na Pikovem, daleč stran od hrupnega vsakdana. Z vseh strani je obdana z travniki, gozdom in pogledom na gore.  Hiša je bila prenovljena 2021. Ponuja 2 spalnici, kopalnico s pralnim in sušilnim strojem, kuhinjo s pomivalnim strojem, jedilnico, dnevno sobo z ogromno sedežno garnituro. Zunanja terasa je opremljena z leseno garnituro in zunanjim kaminom/žarom.

Nastanitev je odlično izhodišče za pohodništvo (Pikov vrh, Veliki vrh, Gorna), gorništvo (Peca, Raduha, Smrekovec, K24 Ultra Trail), gorsko kolesarjenje (v neposredni bližini je trail BlackHole Enduro 2019) ali zgolj relaksacijo v naravi. Okolico lahko raziščete tudi v sedlu, saj bližnji ranč ponuja jahanje. Za adrenalina željne je tu še Olimpline - zipline, dolg kar 1260 m. Prava podzemna dogodivščina pa vas čaka v Podzemlju Pece.

Pri njih vam zagotovo ne bo dolgčas. Dobrodošli!

 

Kovačija pri kovaču

Anja Vajde 0 2217 Article rating: No rating

Družinska tradicija obnovljene - več kot 200 let stare Kovačije pri Kovaču, ki je tudi kulturna dediščina kraja, piše svojo zgodbo tako, da vsak obiskovalec začuti delček sebe v njej. Tukaj se prepleta preteklost  s prihodnostjo. To lahko gostje doživite tako, da prespite v kovačevi sobi, se spočijete ob poslušanju ptičkov pod mogočno staro lipo, se okopate v potoku Velka in si prižgete kovaški ogenj.

Prepustite pa se lahko tudi odlični kovaški kulinariki, popijete kozarec kovaškega piva ali vina ter si tudi sami izdelate spominek, ki ga odnesete s seboj domov. V enem stavku bi lahko rekli, da vas čaka doživetje, ki mu ni para!

 

Gorsko turistični center Kope

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Gorsko turistični center Kope leži na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja nad Slovenj Gradcem ter predstavlja osrednji smučarski in rekreacijski center Koroške. Smučišče sestavlja več kot 8 km urejenih smučarskih prog, ki jih povezujejo dve štirisedežnici in šest vlečnic. Poleg smučanja so tod idealne razmere za krpljanje, tek na smučeh, smučarsko pohodništvo in še veliko več, tako da Kope v zimskih mesecih slovijo še kot središče zabave na Koroškem.

Smučišče Ribnica na Pohorju

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Smučarske proge na Ribnici na Pohorju so primerne tako za najmlajše in začetnike kot tudi za bolj zahtevne smučarje in deskarje, zato so idealna izbira za družine in šole v naravi. Nastanitve nudi sodobno apartmajsko naselje. Najmlajši bodo zagotovo uživali na otroškem poligonu. Ljubitelje aktivnosti v naravi navdušijo skoraj neomejene možnosti zimskega pohodništva, turnega smučanja ali smučarskega pohodništva po planjah Ribniškega Pohorja.

Smučišče Črna na Koroškem

Uroš Žižek 0 2 Article rating: No rating

V Črni boste lahko smučali, kolikor boste želeli, tudi do onemoglosti, saj tod gneče in čakanja v vrsti ne poznajo. Z eno samo vlečnico dolžine 800 m, pa s 15 ha uporabnih površin oziroma 3 kilometri prog različne konfiguracije omogoča doživetja vsem vrstam smučarjev. O vrednosti smučišča priča tudi dejstvo, da so na njem naredili svoje prve zavoje domači vrhunski smučarji – olimpijci.

Tek na smučeh

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Tek na smučeh je možen na pohorskih planjah na Kopah, v Črni na Koroškem in v bližnji dolini Bistra, v Športnem parku na Ravnah na Koroškem, v Kotljah in odseku kolesarske poti po Mislinjski dolini med Dovžami in Mislinjo. Zanimive proge, z zagotovljenim dodatnim zasneževanjem in razsvetljavo, so urejene še ob bližnjem Breškem jezeru, na avstrijski strani, ob vznožju Pece.

Turno smučanje

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Pohorske planje med Kopami in Ribniškim Pohorjem ponujajo obilo možnosti za turno smučanje in smučarsko pohodništvo. Ob ugodnih vremenskih in snežnih razmerah so možni vrhunski doživljajski turni spusti po pobočjih Pece, Raduhe in Olševe. Predvsem prva je zanimiva za turne smučarje, še posebej za tiste, ki se raje spuščajo kot vzpenjajo, saj je z avstrijske strani omogočen žičniški prevoz tik pod vrh gore, na nadmorsko višino 1.950 m.

Zimsko pohodništvo

Uroš Žižek 0 1205 Article rating: No rating

Tako rekoč celotna regija je primerna za krajše sprehode in tudi za celodnevne zimske pohode v naravo. Priljubljena je sprehajalna pot po pohorskih planjah med Kopami in Ribniškim Pohorjem.

Zahtevnejši zimski cilji planincev so Peca, Uršlja gora, Raduha in Olševa. Za zahtevnejše vzpone in ture je priporočljivo najeti vodenje lokalnih planinskih vodnikov.

Gradovi kralja Matjaža

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Prireditev, ki na Koroškem po obisku in odmevnosti odstopa od ostalih, že 30 let poteka zadnji vikend v januarju v Črni na Koroškem. Osrednjo prireditev predstavlja družabno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov. Sledi nedeljski program, namenjen otrokom in družinam, in možnost ogledov ustvarjenih snežnih mojstrovin vse dokler vremenske razmere to dopuščajo.

Po aktivnem dnevu uživajte v okusih Koroške

Uroš Žižek 0 0 Article rating: No rating

Ste že poskusili kvočeve nudlne, štrukle, ožejene žganke, mavželne, mežerle, tovste grumpe?

H gurmanski izkušnji vabijo že s svojimi nenavadnimi imeni! Posebnost Koroške je tudi kruh iz krušne peči, h katerem se prileže kozarec domačega mošta – tradicionalne pijače, pridobljene z alkoholnim vretjem soka iz starih sort jabolk.

Sakralni spomeniki

SuperUser Account 0 1 Article rating: No rating

Arhitektura koroških cerkva je slikovita in raznolika – zrcali kopico avtohtonih značilnosti, ohranja koroško pokrajino prepoznavno in jo uvršča med kulturno najbolj mikavne predele v Sloveniji. Oglejte si najstarejše sakralne spomenike, zanimivo oblikovane cerkve, nadstropne kostnice s krožnim tlorisom ali pa se podajte do najvišje ležeče cerkve na Slovenskem – cerkve sv. Uršule na Uršlji gori.

Turistične kmetije

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Doma pridelana hrana je ponos vsake turistične kmetije, zato se prepustite priporočilu gospodinje. Kvočevi nudlni, štrukli, ožejeni žganki, mavželni, mežerli, tovsti grumpi, rženi kruh iz krušne peči ... je le nekaj jedi domače koroške kulinarike, ki vas ne bodo pustile ravnodušne, še manj lačne! Gotovo vas bodo prijazno postregli tudi z doma pridelanim moštom (sadjevec) ter žganjem ali kakšnim od domačih sokov. Okusite Koroško!

Planinske koče

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Naj vas poleg jutranje kave predramijo najlepši razgledi! Zbudite se v planinskem raju, varnem zavetju koče, sredi neokrnjene narave, kjer boste slišali le šum gozda in razposajenost ptičjega petja. Prijazni oskrbniki planinskih koč bodo gotovo poskrbeli za slastna okrepčila – okusne jedi na žlico in ostale domače koroške dobrote. Raziskovanje okoliških vrhov bo nepozabna izkušnja!

Ne spreglejte

SuperUser Account 0 9566 Article rating: No rating

Gostoljubje in izvrstnost domače kuhinje

Zbudite se v jutro, kjer bo dišalo po domačih dobrotah, pogled skozi okno vas bo navdal z občudovanjem narave, presenečeni pa boste tudi nad mirnostjo in tišino okolja.

Preživite svoje proste dni ali počitnice na lepo urejenih kmetijah z avtentično in visoko kakovostno turistično ponudbo ali na kateri izmed planinskih koč. Gostoljubje domačinov bo krivo, da od njih gotovo ne boste odšli lačni. Kulinarične posebnosti koroške kuhinje bi lahko strnili v besede naravno, domače, tradicionalno, če dodamo še zelo okusno, ne bomo storili krivice. Jedi izvirajo iz naravnega načina predelave po domačih, tradicionalnih receptih, zato boste lahko okusili dobrote, ki so drugod že izginile z jedilnikov, saj njihova priprava namreč zahte¬va precej znanja, časa in skrbi.

Ste že poskusili kvočeve nudlne, štrukle, ožejene žganke, mavželne, mežerle, tovste grumpe? H gurmanski izkušnji vabijo že s svojimi nenavadnimi imeni! Posebnost Koroške je tudi kruh iz krušne peči, črni ali rženi, h katerem se prileže kozarec domačega mošta – tradicionalne pijače, pridobljene z alkoholnim vretjem soka iz starih sort jabolk.

Muzeji in zbirke

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Številne zaokrožene zbirke in razstave so posejane po vsej Koroški. Vabi vas Koroški pokrajinski muzej z enotami v Dravogradu, v Radljah ob Dravi, na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu. Čakajo vas impresivne zbirke, ki govorijo o zanimivi preteklosti. Z zaokroženo domoznansko zbirko in fondom, ki presega 250.000 enot gradiva, pa se lahko pohvali Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, ki domuje v obnovljenem kompleksu ravenskega gradu.

TOP kulturna doživetja na Koroškem

SuperUser Account 0 10096 Article rating: No rating

Kulturna dediščina in tradicija Koroške

Odkrijte bogato zapuščino prednikov ter spoznajte tradicijo, ki je skrbno čuvana v muzejih in etnoloških spomenikih. Umaknite se v galerijo in začutite kulturni utrip Koroške. Ali pa se podajte v naravo, kjer vas bodo pozdravile številne skulpture na prostem, imenovane Forma viva. Kulturna krajina Koroške vas ne bo pustila ravnodušne – z bršljanom prerastli dvorci in obzidja ali dobro ohranjeni objekti odstirajo skrivnosti preteklosti in vzbujajo radovednost. Prisluhnite zgodbam o legendah in življenju nekoč …

Podajte se v svet tehniške dediščine – preverite, kako so nekoč pridobivali svinec, kako so talili steklo, oglejte si najstarejše ohranjene objekte železarstva. Ali pa vas mogoče bolj premami več kot 160 let star še delujoči mlin na vodni pogon?

Gotovo vas bo presenetila tudi tradicija ustvarjanja izdelkov iz medu in satja – lahko jih boste tudi okusili. Ali pa spoznali druge raznolike izdelke izpod spretnih rok domačinov. Obdelava lesa, železa in drugih materialov je namreč botrovala k razvoju različnih rokodelskih in umetnostnih obrti na Koroškem, ki se ponašajo z mojstrsko ravnjo.

Družinsko kolesarjenje – skupaj na lepše

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Aktivne družinske počitnice doživite na Koroškem – naj kolesa vas in vaše najdražje zapeljejo po kateri izmed skupno 1.000 km dobro označenih in na zemljevide vrisanih kolesarskih tur različnih vrst in težavnosti. Navdušili vas bodo čudovita narava, gostoljubni domačini ter kulturna doživetja. Pozabite na gnečo in se zlijte z naravo. Izberite urejene asfaltne podlage ali makadamske ceste, po katerih je dovoljeno kolesariti.

Gorsko kolesarjenje v vsej svoji veličini

SuperUser Account 0 0 Article rating: No rating

Pustolovski svet Koroške ponuja zares edinstvena gorskokolesarska doživetja! Kolesarsko avanturo pričnite na spletišču gozdnih cest in kolovozov, nadaljujte po hribih, gorah, na ali med njimi, zagrizite vanje, nato pa si privoščite adrenalinske spuste v dolino. Uživajte v reliefnih raznolikostih pokrajine in samoti na prostranih gozdnih površinah, kjer boste le vi in vaše kolo.

Koroška planinska pot

SuperUser Account 0 37 Article rating: No rating

Po obronkih glavnih treh koroških dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske – se razteza čudovita krožna daljinska planinska pot. Vodila vas bo preko vrhov vseh pomembnejših koroških gora in hribov, mimo prijaznih planinskih postojank, kjer se nahaja večina od 31 kontrolnih točk. Celotna pot je dolga 230 km in jo je moč prehoditi v obliki zahtevne, 10–12 dnevne ture. Lahko pa izberete zgolj njene odseke, ki so manj zahtevni in s tem primerni tudi za priložnostne pohodnike.

Čez Pohorje (Slovenska planinska pot)

SuperUser Account 0 45 Article rating: No rating

Uvodni del Slovenske planinske poti sega čez prostranstva Pohorja do koroškega osamelca Uršlje gore ter naprej proti Savinjskim Alpam. Skozi neokrnjeno naravo vas bodo pozdravljale najimenitnejše naravne in kulturne znamenitosti: skrivnostni pohorski pragozd, pravljična jezerca s šotnimi barji, številne male cerkvice. Slišali pa boste tudi marsikatero zgodbo, ki bo v pristni pohorščini ali koroščini zvenela še bolj skrivnostno. Pot lahko prehodite v več etapah.

Koroški hribovski izziv K24

SuperUser Account 0 34 Article rating: No rating

Črnjani so znani po vztrajnosti, zato ne preseneča, da se je tu porodila ideja za največji koroški hribovski izziv. Gre za približno 88 kilometrov dolgo pot okoli Črne na Koroškem, z vzponi na pet najvišjih koroških vrhov – na Peco, Raduho, Olševo, Uršljo goro in Smrekovec. Najbolj vzdržljivi in drzni jo premagajo celo v manj kot 24 urah! Prezahtevno? Vrhove lahko osvojite in doživite tudi na večdnevni turi ali pa v obliki posameznih vzponov.

E6 skozi Koroško

SuperUser Account 0 26 Article rating: No rating

Evropska pešpot E6 poteka prek različnih dežel, ne zaobide niti Slovenije, niti Koroške. Pot v našo državo vodi prek prelaza Radelj, Radelj ob Dravi, Pohorja, Mislinjske doline, južnih pobočij Uršlje gore, v Savinjsko dolino in naprej skozi osrednjo Slovenijo, Notranjsko, do obale, kjer se slovenski del zaključi. Na okoli 350 km dolgem delu poti, ki poteka po Sloveniji, je 39 kontrolnih točk. Podajte se nanje in spoznajte vsakič novo.

Najvišji vrhovi Koroške

SuperUser Account 0 30 Article rating: No rating

Že poznate markantne vrhove koroških gora? Najvišje segajo Peca (2125 m), Raduha (2062 m), Olševa (1930 m), Uršlja gora (1699 m) in Smrekovec (1577 m). Med gorniki priljubljeni pa sta tudi pogorji Pohorja in Kozjaka. Zagrizite v hrib in jih osvojite: nagradile vas bodo z dih jemajočimi razgledi! Navdušila vas bo belina skal in mehki obronki predalpskega hribovja, ki z zelenilom gozdov dajejo značilno veduto. Ustavite se na kočah, kjer vas bodo sprejeli gostoljubni oskrbniki. Okrepčajte se s pristno in okusno koroško kulinariko.

600 km planinskih poti

SuperUser Account 0 31 Article rating: No rating

Na Koroškem boste našli skoraj 600 kilometrov zgledno urejenih planinskih poti, ki kar kličejo, da jih prehodite: od enostavnih pohajkovanj do markantnih vrhov koroških gora. Izberite si avanturo, ki ustreza vaši kondicijski pripravljenosti ter željam. Obljubljamo, da se boste naužili tišine gozda in travnikov, bogate flore in favne ter razgledov, ki jih boste želeli »odnesti domov«. V planinskih domovih pa si le privoščite okrepčilne jedi na žlico ter drugo izjemno lokalno kulinariko.

Glamping hišice Orlič

Glamping hišice Orlič

Anja Vajde 0 6362 Article rating: No rating

Čudovita pristna narava s pridihom domačnosti vas bo zagotovo navdušila. Prevzel vas bo edinstven pogled na Dravsko dolino, ki vas ne bo pustil ravnodušne. Glamping hišici Orlič  vam bosta ponudili oddih na samem, stran od ponorelega mestnega sveta, v idilični naravi. Nastanitev je možna v vseh letnih časih, saj sta hišici tudi ogrevani.

Smučišče in Apartmaji Ribnica na Pohorju

TURI, turizem pohorje, d.o.o.

Anja Vajde 0 3464 Article rating: No rating

Njihova zgodba se začne v mirni, mali in z naravo povezani vasici Ribnica na Pohorju. To je majhen kraj pod Ribniškim Pohorjem, kjer lahko poleti uživate v neokrnjeni naravi in pohodništvu, pozimi pa v snežnih radostih.

Velik del tega majhnega kraja pa predstavljajo veliki ljudje, ki z vsem srcem živijo za Ribnico na Pohorju. Poleti prebivalci teh krajev marljivo delajo v okoliških gozdovih ter skrbijo za naravo, se ukvarjajo z živinorejo in nadaljujejo tradicijo svojih dedkov in babic (le ta to počnejo malo bolj moderno) ali pa so del turizma, ter predstavljajo način življenja v tem kraju in turiste popeljejo mnogo let nazaj.

 

Apartmajska hiša na Pohorju - Holiday House Hren, Vuzenica

Darinka Mravljak s.p.

Anja Vajde 0 4255 Article rating: No rating

V osrčju Pohorja, 600 m od smučišča in sedežnice Kope - Kaštivnik, leži idilična ter razkošno opremljena hiša Hren. Če si želite odpočiti daleč od mestnega vrveža in obdani s čudovito naravo, bo to več kot prava izbira za vas. Odlični pogoji  za popolno sprostitev in mir.

Planinsko turistična kmetija Kumer, Črna na Koroškem

Anja Vajde 0 10294 Article rating: No rating

Planinsko turistična kmetija Kumer, ki je od leta 1996 hkrati tudi planinski dom, leži na vrhu idilične koroške doline Koprivna. Od kmetije sega krasen panoramski razgled na dolino in okoliške vršace – Raduho, Olšavo in Peco, blizu pa stoji cerkev sv. Ane z oltarjem črne Marije. Do kmetije lahko pridete tudi skozi dolino Tople. 

Kmetija nudi obiskovalcem prenočišča, ki so urejena v podeželskem slogu – štiri dvoposteljne sobe, eno triposteljno sobo in idiličen apartma v okolici kmetije za štiri osebe, poleg kmetije pa je urejen tudi poseben prostor za šotorjenje.

 

Mehiška restavracija Saloon, Slovenj Gradec

Anja Vajde 0 4925 Article rating: No rating

Zagotovo ga ni Korošca, ki še ne bi slišal za Mehiško restavracijo Saloon, ki se nahaja na poti iz Kotelj proti Slovenj Gradcu in sicer na Selah – Vrhe. Restavracija, ki vam poleg odlične kulinarične ponudbe, zares ogromnih porcij in prijaznega osebja, postreže še s pravim ambientom v stilu divjega zahoda s pridihom Mehiškega temperamenta. 

Hotel Korošica, Dravograd

Anja Vajde 0 7681 Article rating: No rating

Hotel Korošica se nahaja v Dravogradu, v središču treh dolin in tako omogoča hiter dostop do vseh pomembnejših gospodarskih subjektov in turističnih točk Koroške, Mislinjske in Dravske doline. Restavracija Korošica slovi po odlični kuhinji in prijetnem ambientu.

 

Smučišče Kope

SuperUser Account 0 9376 Article rating: No rating

Gorsko turistični center Kope leži na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja nad Slovenj Gradcem ter predstavlja osrednji smučarski in rekreacijski center Koroške.

Poleg pestre športne ponudbe pa Kope v zimskih mesecih slovijo še kot središče zabave na Koroškem.

Hiša med brezami, Podvelka

Počitniška hiša

SuperUser Account 0 6225 Article rating: No rating

Idilična vasica Kapla na Kozjaku kar vabi v hišo med brezami. Okolica izjemne pokrajine s številnimi stezicami med gozdovi in nepozabnimi razgledi je raj za pohodnike in kolesarje. Počitniška hiša se nahaja le 1,5 km od avstrijske meje, kjer se boste lahko sprehodili po panoramski poti ob meji ali po Južnoštajerski vinski cesti.

Samotne kmetije

SuperUser Account 0 5377 Article rating: No rating

Koroška je poseben, samorasel, s samotnimi kmetijami po sončnem visokogorju posut svet. Pokrajina med Olševo, Dravskim poljem in mejo z Avstrijo je največje območje samotnih kmetij v Sloveniji. Hiše na strmih pobočjih se skupaj z gospodarskimi poslopji stiskajo v gruče, ki so pod čopastimi, s skodlami kritimi strehami videti kot majhni zaselki. Tu jim pravijo celki.

Reka Drava

SuperUser Account 0 5893 Article rating: No rating

Prepustite se toku reke in čudesom narave. Sprehod, ribolov, vožnja s splavom ali ob njenem nabrežju s kolesom – priložnosti za dejaven oddih in edinstvena doživetja živega sveta je res veliko!

Rožni dvor (Rosenhof)

SuperUser Account 0 5095 Article rating: No rating

Rožni dvor je najstarejša hiša v Radljah, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. V srednjem veku je Rosenhof gostil grofe, ki so imeli pomembno vlogo na Habsburškem dvoru, v začetku 19. stoletja pa sta bila v stavbi šola in vrtec. 

Dvorec Radlje

SuperUser Account 0 7621 Article rating: No rating

Danes je dvorec dvonadstropna stavba v obliki črke L, ki jo pokriva opečna dvokapna streha. Arhitektonski členi so predelani, ohranjene so pritlične arkade v severnem traktu. V stavbo vodi renesančen portal iz peščenjaka iz leta 1666, ki je bil verjetno pred II. svetovno vojno ali po njej prenešen iz radeljskega samostana (z grboma gospodov Mahrenberških in opatinje samostana dominikank Marije Ivane Linzer).

Dvorec Ravne

SuperUser Account 0 7078 Article rating: No rating

Grad Ravne, ki leži na terasi nad mestnim jedrom, so zgradili Hebenstreiti, patriarški fevdniki, ki so se na Koroško preselili okoli leta 1530 in je nekoč verjetno sodil k pristavi, ki je stala tu že pred izgradnjo gradu v 30. letih 16. stoletja. Grad, ki so ga njegovi prvi lastniki poimenovali Streiteben, je bil od pozne gotike do danes deležen številnih stilno neenotnih prezidav, njegovo današnjo neobaročno podobo so mu dali grofje Thurni, ki so ga po letu 1863 prezidali in zasadili grajski park. 

Dejaven oddih v objemu narave

SuperUser Account 0 4612 Article rating: No rating

Zakladi narave in dediščina preteklosti – jemljejo dih in ponujajo navdih. Vabijo h kolesarskim in pohodniškim doživetjem v hribih ali dolini, k dejavnemu odkrivanju skrivnosti podzemlja Pece in srečanju z reko na splavu. Koroška vas vabi na zmenek z naravo in ustvarjalno spoznavanje preteklosti, vse dni v letu.

Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece

SuperUser Account 0 5323 Article rating: No rating

Med Peco in Uršljo goro so že od nekdaj poznana nahajališča rude, ki so jih odkrili že Rimljani. Prvi pisni viri o izkoriščanju svinčeve rude so iz leta 1665. To leto beležimo kot začetek rudarjenja pod Peco. V letih rudarjenja so rudarji naredili v goro Peco 1.000 km rovov. Po zaprtju rudnika je ostal del odprt za obiskovalce, ki ga lahko doživijo na zanimiv način, tako da se vanj popeljejo s pravim rudarskim vlakom, gredo po njem peš, se po rovih in odkopih popeljejo z gorskimi kolesi ali pa s kajakom, po potopljenih delih. Podzemlje Pece je danes ena od pomembnih turističnih atrakcij v Karavanke UNESCO Globalnem Geoparku ter ponudnik unikatnih podzemnih avantur in doživetij.

Muzej železarstva, štauharija

SuperUser Account 0 4526 Article rating: No rating

Leta 1994 so za kulturni spomenik razglasili najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne Ravne: štauharijo, personal in laboratorij. V ureditev muzeja so vključene ohranjene naprave in stroji (repač, valjčne stoje, žerjav, lokomotiva, različna kladiva, elektroobločna peč …), parni kotel iz opekarne v bližini Ljubljane in stiskalnica iz leta 1890, ki so jo uporabljali v eni izmed mariborskih tovarn. Muzejsko gradivo in njegova interpretacija obsega različne proizvode železarn, predmete z različnih področij življenja železarjev, dokumente in fotografije. (povzeto po: kpm.si)

Povhov mlin

SuperUser Account 0 4634 Article rating: No rating

Turistična kmetija nudi na ogled kulturno in etnološko dediščino, več kot 160 let star še delujoči mlin na vodni pogon.

Kmečka zbirka v Libeličah

SuperUser Account 0 3306 Article rating: No rating

V obnovljenem delu župnijskega skednja v Libeličah predstavljamo tradicionalno kmečko gospodarstvo, značilno za obdobje od druge polovice 19. stoletja do okoli leta 1970 na območju današnje krajevne skupnosti Libelič, Libeliške Gore in Gorč. Pobudo za ureditev zbirke so dali vaščani sami. Želeli so ohraniti po večini že pozabljene predmete na skednjih, v kaščah, kleteh in na podstrešjih hiš.

Prežihova bajta

SuperUser Account 0 4236 Article rating: No rating

Prežihova bajta je spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893–1950) in stoji nad Kotljami na Preškem Vrhu, od koder se odpira čudovit razgled na Uršljo goro in hotuljsko kotlino.

Peca

SuperUser Account 0 4351 Article rating: No rating

Povzpnite se na najvišji vrh Koroške! Peca je kraški masiv na vzhodnem delu Karavank in najvzhodnejši slovenski dvatisočak (2.125 m). Obsežno goro na južni strani omejujeta dolina Tople in Mežiška dolina, po vrhu pa poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo. S krajinskim biserom dolino Tople in s kraljem Matjažem v svojih nedrih velja za simbol Koroške. Na Peci lahko opazujete visokogorski kras, sledove ledeniškega delovanja ter tudi številne živalske in rastlinske vrste.

Dostop na goro je možen prek Črne na Koroškem ali Mežice. Na avstrijski strani pa se lahko na goro povzpnete s kabinsko žičnico. Območje gore spada v UNESCO Geopark Karavanke.

Geopark Karavanke

SuperUser Account 0 3431 Article rating: No rating

Spoznajte območje z izjemno geološko in geomorfološko dediščino ter naravno in kulturno dediščino. Osrednjo točko čezmejnega Unescovega Geoparka predstavlja Podzemlje Pece v Mežici, kjer so informacijski center, rudarski muzej in vhod v opuščen mežiški rudnik, ki ga lahko raziskujete peš, s kolesom ali kajakom. Bližnja zgodovina je prežeta z železarsko, rudarsko in premogovniško tradicijo. Spoznajte Geopark Karavanke.

Pohorje

SuperUser Account 0 2546 Article rating: No rating

Pohorski gozdovi vas vabijo v prijetno senco ob poletni vročini ali vas odeti v snežno odejo zapeljejo v zimsko pravljico. Ljubitelji neasfaltnih površin se lahko z gorskimi kolesi zapeljete po razgibanih gozdnih poteh. Ob gosti mreži gozdnih poti in kolovozov skriva Pohorje še številna visoka barja in planje, rečice s slapovi ter druge naravne bisere. Pohorje lahko najbolje raziščete peš na daljših ali krajših pohodih. Kope in Ribniško Pohorje – kot večji turistični središči na tej strani Pohorja – ponujata dejavnosti v vseh letnih časih. Odkrijte Pohorje!

Raduha

SuperUser Account 0 3095 Article rating: No rating

Raduha (2.062 m) predstavlja najvzhodnejši greben Savinjskih Alp. Gora je dolgo apnenčasto sleme, na svojem severu strmo odsekano v steno, ki predstavlja pravi raj za alpiniste. Čeprav večji del gore leži izven meja Koroške, pa je pri Korošcih tako priljubljena, da jo imajo za svojo.

Košenjak

SuperUser Account 0 3142 Article rating: No rating

Povzpnite se na vrh Kobanskega. To je območje Vzhodnih Alp, ki se proti severu navezuje na široko gmoto Golice v Avstriji. Svoje ime je vrh dobil po nekdaj obsežnih traviščih košenicah na samem ovršju. Drugo ime zanj je Kokošnjak, ki spominja na redki gozdni ptici, divjega petelina in ruševca, ki sta našla domovanje v teh gozdovih. Tukaj boste našli pestro geološko zgradbo, od najstarejših metamorfnih kamnin, starih okoli 500 milijonov let, do mladih sedimentnih, starih le okoli 23 milijonov.

Uršlja gora

SuperUser Account 0 3303 Article rating: No rating

Uršlja gora velja za eno izmed lažje dostopnih in je tudi priljubljena romarska točka, saj na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje ležeča v Sloveniji. Na vrhu 1.699 metrov visoke gore boste doživeli čudovit pogled na Mežiško, Mislinjsko, Dravsko in Šaleško dolino.

Na poti si lahko ogledate Brančunski sarkofag, Apohalovo kapelico, okusite vodo z izvira čiste studenčnice, stopite v kamnito stopinjo sv. Uršule in se prepustite izjemnim razgledom z vrha.

Olševa

SuperUser Account 0 3263 Article rating: No rating

Gora v vzhodnih Mežiško-Solčavskih Karavankah ob meji z Avstrijo na najvišji točki meri 1.929 metrov. Njen greben je nekdaj ločeval zgodovinski pokrajini Koroško in Štajersko. Približno 200 metrov pod vrhom Oblega kamna se nahaja najdišče iz kamene dobe – Potočka zijalka. 

Smrekovec

SuperUser Account 0 4737 Article rating: No rating

Pred dobrimi 23 milijoni let je globoko pod morjem na območju Smrekovca bruhal vulkan. Izbruhal je velike količine vulkanskega pepela, prahu in lave. Iz tega so nastale kamnine, kot so andezit, tuf in tufit, ki jih najdete ob poti na vrh. Pestra kamninska podlaga je nudila posebne pogoje za nastanek življenja. V neposredni bližini Doma na Smrekovcu je urejena interpretacijska točka Geoparka Karavanke, kjer si lahko ogledate film o Smrekovškem vulkanu, se igrate, spoznate nastanek kamnin, kaj novega o drevesih, njihovi starosti, kralju gozdov – divjem petelinu in še o čem.

Ekološko turistična kmetija Mikl, Prevalje

Marija, Stanko Kert

SuperUser Account 0 7580 Article rating: No rating

Ste za pristno domačo pojedino v eni izmed prvih ekološko usmerjenih kmetij v Sloveniji? Pripravijo vam bogate zajtrke in večerje, vse v duhu koroške tradicije. Pri njih še sejejo starejše sorte žit, kot sta pira in kamut, pa tudi ajdo, oves, rž in pšenico. V več kot 200 let stari hiški Jurija in Lene so uredili dva družinska apartmaja. 

Na voljo je široka ponudba pri njih pridelane hrane: zelenjava, sadje, meso, suhomesnati izdelki, mleko, skuta, sokovi, marmelade, med in kruh iz krušne peči.

Hiša Ančka, Slovenj Gradec

SuperUser Account 0 6273 Article rating: No rating

Poleg jedi »na žlico« vam v Hiši Ančka postrežejo italijanske jedi s pridihom domačnosti. Bogata ponudba domačih testenin in sladic se prileže z izbranimi vini. V ponudbi imajo tudi več vrst viskijev. Sicer pa organizirajo tudi različne kulinarične in tematske večere. S ponosom se lahko pohvalijo z uvrstitvijo na slovensko kulinarični dogodek »Teden restavracij«, kjer se promovira le najboljša kulinarika.


V Hiši Ančka vam, poleg restavracije in kavarne priporočamo tudi butične sobe. Trenutno se lahko pohvalijo s tremi: Ani, Majek in Petruha. Vsaka soba ima svoj poseben čar. Vsaka soba ima mini bar s steklenimi vrati, ki se odlično vključi v celotno podobo.

 

RSS

Theme picker

Želite namig za doživetja?

send
x

Bodite obveščeni o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete.

*indicates required

S posredovanjem naslova elektronske pošte soglašam, da RRA Koroška d.o.o. moj elektronski naslov uporablja za namene obveščanja o aktualni turistični ponudbi, dogajanju ter možnostih za izlete. Izberite način našega obveščanja:

Vneseni podatki se bodo uporabljali izključno za namen, za katerega ste podali privolitev. Podatki se ne bodo posredovali tretjim osebam. Kadarkoli lahko zahtevate odjavo od prejemanja e-novic, popravek svojih osebnih podatkov, trajen izbris osebnih podatkov, ki jih hranimo o vas. Odjava in izbris osebnih podatkov je možen s posredovanjem elektronskega sporočila s prošnjo po prenehanju prejemanja informacij na info@koroska.si.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.